Nieuwsbrief Mei 2024

FlatwormWatch: werk mee aan de detectie van invasieve platwormen

Het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat Invasieve Uitheemse Soorten (NSSIUS) lanceert samen met het INBO, UHasselt en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen het project FlatwormWatch. Het wil met burgerwetenschap detecties van landplatwormen verrichten en het bewustzijn rond invasieve platwormen verhogen. Zin om mee te werken? Laat hier je gegevens achter.

De laatste jaren duiken steeds vaker uitheemse landplatwormen op in Europa. Ze zijn afgeplat, glad en glanzend en hebben geen ringen. Je vindt ze onder stenen, planken, rottend hout en bladeren. In tuinen kan je ze aantreffen onder bloempotten of stukken plastic. Platwormen komen hier terecht door mee te liften met potplanten of bodemmateriaal. De meeste slagen er niet in uit verwarmde serres en tuincentra te ontsnappen, maar sommige soorten kunnen toch ook buitenshuis overleven en zich verspreiden. Enkele van hen vertonen gekend invasief gedrag. Om die reden plaatste Europa bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse platworm op de Unielijst van zorgwekkende invasieve soorten. Bij detectie moet de soort snel verwijderd worden.

Invasieve landplatwormen hebben vooral regenwormen op het menu maar ze jagen ook op andere bodemdiertjes, zoals pissebedden en slakken. Daarmee vormen ze een bedreiging voor de bodemkwaliteit, in de natuur, maar ook in de land- en tuinbouw. Eenmaal gevestigd zijn landplatwormen zeer moeilijk te verwijderen. Daarom is het voorkomen en tijdig opsporen van nieuwe introducties van cruciaal belang. Een aantal jaar geleden dook de eerste soort op in Brussel, maar intussen zijn er al drie soorten aan een opmars bezig in Vlaanderen. In de Belgische tuinen komen al minstens vijf soorten voor. 

Jan Soors, Tim Adriaens

>> FlatwormWatch Website, secretariat@iasregulation.be

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}