Nieuwsbrief februari 2022

Nederlandse otter in Oost-Vlaanderen

Sinds december 2019 wordt geregeld dezelfde otter gespot langs de Moervaart en de Durme in Lokeren en Waasmunster. Uit genetische analyse blijkt dat deze otter, met als bijnaam “Mijnheer Eenoog”, aan de Moervaart en Durme uit Nederland komt. Hij legde maar liefst 200 kilometer af om zijn huidig leefgebied te bereiken. Na vergelijking van de genetische kenmerken met de referentiedata van het Laboratorium voor Ecologische Genetica van Wageningen Environmental Research in Nederland, weten we dat hij vroeger in de Flevopolder leefde. Sinds de winter van 2018-2019 is hij er niet meer waargenomen. Hoewel van otters al langer bekend is dat ze over grote afstanden kunnen migreren, is dit toch uitzonderlijk.

Door genetische analyse van uitwerpselen konden we de otter die ze achterliet genetisch karakteriseren. Het bleek steeds om hetzelfde dier te gaan. Dat vermoedden we ook al op basis van cameravalbeelden. Deze otter is immers duidelijk herkenbaar aan een gekwetst/verloren oog. Dankzij een groot netwerk aan cameravallen(*) in de regio, nemen we deze otter sinds het najaar van 2020 ook af en toe zuidelijker waar in het Berlarebroek en langs het Donkmeer in Berlare. Sinds 2021 duikt hij ook noordelijker op langs de Zuidlede in Wachtebeke. Deze otter heeft dus een zeer groot leefgebied.

Karen Cox, Joris Everaert, Arjen de Groot (WENR), Sabrina Neyrinck, Koen Van Den Berge

(*) De beelden kwamen tot stand via een samenwerking van vrijwilligers van de regionale natuurvereniging vzw Durme, de zoogdierenwerkgroep Waas, Durme en Schelde, vzw Natuurpunt en een lokale privé-terreineigenaar.

Meer lezen: In Roofdiernieuws 29 over het grote leefgebied van "Mijnheer Eenoog" in het Waasland.

Beeld boven: "spraint", uitwerpselen van otter (foto INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}