Nieuws

Terug naar overzicht

Winterbegrazing met schapen?! Op zoek naar kansen met oog op innovatie: Enquête

Dit najaar slaan het INBO, ILVO, Odisee hogeschool en de Vlaamse Schapenhouderij de handen in elkaar rond het project “Schapenbegrazing tussen natuur en landbouw, naar een rendabel en circulair bedrijfsmodel”. Samen met partners uit de praktijk zullen we de mogelijkheden van winterbegrazing met schapen onderzoeken. Daar hoort ook een korte bevraging bij.

Bent u als schapenhouder, landbouwer of andere terreinbeheerder ook geïnteresseerd? U kan ons helpen door de enquête in te vullen. Het duurt slechts 5 minuten.

Het voorzien van voldoende voedsel voor schapen in de winter is niet altijd evident. Dikwijls staan schapen ‘s winters op stal en wordt aangekocht of zelf geteeld voeder toegediend. Deze aanpak is niet voor elke schapenhouder wenselijk of mogelijk. Met dit project willen we op zoek gaan naar andere mogelijkheden om voedsel te voorzien voor schapen in de winter.

Tijdens de winter zijn er in het landschap tal van graslanden, bermen, hoogstamboomgaarden, natuurgebieden, akkers met groenbemester, graanakkers, openbare terreinen of zelfs bijvoorbeeld zonneparken die op sommige momenten baat zouden hebben bij begrazing. Zo stoelt wintergraan beter uit na een lichte begrazing en ook intensieve graslanden hebben er voordeel bij om kort de winter in te gaan. Op deze zoektocht naar alternatieven moeten we dus verder kijken dan de schapenhouderij. We richten ons ook op landbouwers met graslanden, natuurbeheerders, private eigenaars,...

Dit project wenst geïnteresseerden samen te brengen, ideeën uit te wisselen en te zoeken naar wat in de Vlaamse praktijk haalbaar is. Niet alleen de mogelijkheden worden onderzocht maar ook knelpunten en belemmeringen, zij het agronomisch, diergeneeskundig of juridisch. Het project is een Europees Innovatieproject (EIP) - voorbereiding. Het verkent de kansen om een operationele groep op te starten, waarin schapenhouders, landbouwers en andere terreinbeheerders samen winterbegrazing in de praktijk uittesten. Het is een groep die aan de slag wil gaan met de nieuwe inzichten en de ondersteuning om winterbegrazing in Vlaanderen op een innovatieve manier terug ingang te laten vinden. Het project is dus niet alleen gericht op schapenhouders, maar ook op een brede waaier aan geïnteresseerden die vanuit verschillende achtergronden willen meedoen.

We starten het project met een vragenlijst die gericht is aan alle geïnteresseerden. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten. We nodigen u vriendelijk uit deze vragenlijst vóór vrijdag 18 oktober 2024 in te vullen. Het invullen brengt geen enkele verplichting met zich mee. Voel u vrij deze vragenlijst ook verder te verspreiden naar al wie geïnteresseerd kan zijn.

Bedankt voor uw waardevolle bijdrage!

Logo financiering