Press

Back to overview
Brussel

Kijk mee uit naar nesten van de Aziatische hoornaar


In het voorjaar riepen we al op om zoveel mogelijk waarnemingen van de Aziatische hoornaar te melden op het webplatform www.vespawatch.be. Individuele wespen worden nu goed gelokaliseerd, maar het opsporen van de nesten blijft een knelpunt. Het is belangrijk om de nesten te vernietigen voor oktober om zo de voortplanting van de hoornaar te verhinderen.

Dit jaar zijn al 13 nesten opgespoord, en op 31 plaatsen in Vlaanderen zijn vespa-watch’ers nog op zoek naar het nest. Het goede nieuws is dat iedereen kan meehelpen om het nest sneller te vinden. Vanaf de zomer bouwt de Aziatische hoornaar grote nesten in de toppen van bomen hoger dan 10 meter. Deze nesten worden gemiddeld 50 cm breed en hebben een lichtbruine kleur. De vorm van het nest is bol- of peervormig. Wie denkt een nest gevonden te hebben kan dit samen met een foto melden op www.vespawatch.be. Zonder foto is het niet mogelijk om de waarneming te verifiëren.

Probeer niet zelf het nest te verwijderen. Dat is werk voor professionals. Na melding en validatie van een nest neemt de werkgroep spoedig contact op. Het verwijderen van het nest gebeurt na overleg tussen de bewoner en een gespecialiseerd verdelgingsteam.

Vogelnesten, boomzwammen of maretak worden wel eens aanzien als nesten van de Aziatische hoornaar, maar hoornaarsnesten zijn lichtbruin en afgelijnd in plaats van een donkere massa met uitsteeksels. Karakteristiek zie je van ver kleine zwarte puntjes op of rond het nest. Dit zijn de hoornaars die aanvliegen of werkzaamheden uitvoeren op het nestoppervlak. In tegenstelling tot andere wespen is de vliegopening van de Aziatische hoornaar niet onderaan het nest maar altijd aan de zijkant van het nest.

Nest hoornaars

Primair nest hoornaars

Primair nest

Aziatische hoornaar vs Europese hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een ongewenste wespensoort in België. De wesp is afkomstig uit China en belandde via internationaal goederentransport per ongeluk in Europa. Net zoals de Japanse duizendknoop en de buxusmot is het een invasieve uitheemse plaagsoort die zich zeer snel verspreidt en schadelijk is voor de lokale fauna en flora. De uitheemse wesp verzamelt in vergelijking met andere predatoren meer voedsel. Dit voedsel bestaat uit allerhande kleine insecten zoals wilde bijen, wespen, vliegen en sprinkhanen, maar vooral honingbijen zijn een geliefkoosd doelwit. De recente komst van de Aziatische hoornaar is zorgwekkend door de impact op wilde bestuivers en de imkerij. Daarom wordt de soort bestreden door haar nesten te vernietigen.

De Aziatische hoornaar mag niet verward worden met de inheemse en onschadelijke Europese hoornaar. Gelukkig zijn de soorten vrij makkelijk van elkaar te onderscheiden. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is donker gekleurd met een gele band op het achterlijf. De Europese hoornaar, daarentegen, heeft een roodbruine kleur en veel geel op het achterlijf. De pootjes van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallend gele tipjes. Dood zeker geen Europese hoornaars en laat nesten van deze vriendelijke reus met rust. Het zijn belangrijke concurrenten van de Aziatische hoornaar die onmisbaar zijn om de uitheemse hoornaar in bedwang te houden.

Determinatie

Aziatische vs. Europse hoornaar

Links: