Press

Back to overview
Brussel, Geraardsbergen

DNA-analyses gedode schapen voorjaar 2020


Sinds januari van dit jaar kwamen er vijf meldingen bij het INBO van dode schapen en twee damherten: op 16 januari in Peer, 19 februari in Peer, 21 maart in Retie en in Pelt, 2 april in Bekkevoort, en 19 april in Kalmthout.

Omdat het hier mogelijk om schade door een wolf ging, volgde een genetische analyse door het INBO.

De wolf die 31 maart in Herentals was gefilmd en diezelfde dag in Rijkevorsel en Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) gefotografeerd werd, was op 26 maart nog 100 km noordelijker gefilmd in Buurmalsen (Nederland), ten zuiden van Utrecht. De aanwezigheid van deze wolf ten zuiden van het Albertkanaal (Wiekevorst) eind maart deed plots het aantal meldingen van mogelijk wolf pieken in het zuiden van Antwerpen en het noorden van Vlaams-Brabant. Had er werkelijk een wolf in Bekkevoort schapen gedood? Was er nu ook een Hagelandse wolf?

  • In Peer en Pelt bleek uit de genetische analyses dat er duidelijk wolven aan het werk waren. Deze gemeenten liggen midden in het territorium van de gevestigde wolven GW979m en GW1479f (“August en Noëlla”), dus daar is een aanval op niet-beschermde dieren, waaronder twee damherten, niet onverwacht.
  • In Retie blijkt op 21 maart effectief een wolf gepasseerd te zijn. Waarschijnlijk hetzelfde dier werd op 25 maart in het naburige Postel waargenomen door een jager. Deze waarneming kon door INBO bevestigd worden aan de hand van het loopspoor op dezelfde locatie. Dit is een ander exemplaar dan de wolf die enkele dagen later in Herentals en Wiekevorst werd gezien, want die zat toen nog in Nederland.
  • “De Wolf van Bekkevoort”, daarentegen, was helemaal geen wolf maar een loslopende hond.
  • De analyses van een schapenkadaver uit Kalmthout zijn niet sluitend, waarschijnlijk doordat er meerdere dieren bij betrokken waren. Deze DNA-stalen zullen in meer detail geanalyseerd worden de komende weken.

Uit een vergelijking in het kader van schadedossiers (sinds januari 2018) blijkt overigens dat honden per aanval beduidend meer dodelijke slachtoffers maken: gemiddeld 3.8 bij hond en 2.0 bij wolf.

Omdat we geen duidelijk beeld hebben van de aantallen schapen die door loslopende honden worden gedood, roepen we schapenhouders uit heel Vlaanderen op om alle aanvallen, ook deze die zeker door honden zijn veroorzaakt, te melden via wolf@inbo.be. Waarnemingen van (sporen van) wolven kunnen uiteraard ook naar dit adres gestuurd worden.