Alien CSI BioBlitz
Geïnspireerd door de City Nature Challenge, organiseert de COST actie AlienCSI een bioblitz. Dit Europees samenwerkingsverband tussen onderzoekers wil de kennis en het bewustzijn rond uitheemse invasieve soorten via burgerwetenschap vergroten. Een bioblitz is doorgaans een activiteit waarin op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk soorten of waarnemingen van soorten worden verzameld door iedereen die wil meedoen. Het doel is mensen bewust te maken over de biodiversiteit in hun omgeving.
De AlienCSI bioblitz (20-22 mei 2022) is een driedaags evenement. Over gans Europa gaan, vaak in NATURA2000 of andere beschermde natuurgebieden, bioblitzen door met de bedoeling zoveel mogelijk problematische invasieve soorten te vinden en te rapporteren. Het evenement heeft tot doel bewoners en bezoekers te betrekken bij het documenteren van invasieve soorten, om beter hun impact op de natuur te begrijpen, het belang van vroegtijdige waarschuwingssystemen en de rol die iedereen kan opnemen bij monitoring. De gegevens die verzameld worden zullen open gepubliceerd worden op GBIF, de Global Biodiversity Information Facility, een wereldwijd gebruikte databank met waarnemingen van alle soorten in de wereld. De gegevens zijn ook direct relevant voor het uitvoeren van beheer in de natuurgebieden van de bioblitz.
1. LIFE DUNIAS Bioblitz
Exotische planten in het oudste en grootste natuurreservaat van onze kust
>> Inschrijven
Op 21 mei zal in het Westhoekreservaat een bioblitz plaatsvinden met als doel om zoveel mogelijk exotische planten in beeld te brengen. Duinen met helmgras wisselen elkaar hier af met duingraslanden, vochtige duinpannes, duinstruwelen en duinbossen. Naast beschermde topnatuur, met soorten zoals de rugstreeppad en talrijke orchideeënsoorten komen hier heel wat exotische planten voor zoals mahonie, Amerikaanse vogelkers en rimpelroos. Het LIFE DUNIAS project zal deze planten verwijderen om de kenmerkende duinnatuur te herstellen. Aan de hand van een ‘challenge’ zullen deelnemers aangemoedigd worden om zoveel mogelijk exotische plantensoorten in te voeren via een smartphone app. Deze gegevens zullen vervolgens tijdens het DUNIAS project gebruikt worden. We doorkruisen in groep het gebied en gaan samen op zoek naar invasieve planten (Let op: dit is geen gegidste wandeling, er wordt een actieve bijdrage van de bio-blitzers verwacht).
- Waar: Westhoekreservaat De Panne
- Wanneer: zaterdag 21 mei
- Wat: Exotische planten in het oudste en grootste natuurreservaat van onze kust.
- Organisatie: INBO, ANB, Life DUNIAS
- Praktisch: Afspraak aan café Le Perroquet (Duinhoekstraat 174, De Panne). Tussen 9u en 10u krijg je koffie en uitleg over de activiteit. Om 10u gaat de bioblitz van start. Op het einde van de dag wordt een hapje en een drankje voorzien. Lunch is zelf mee te nemen. Deelname enkel mogelijk via inschrijving. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van (een) volwassene(n).
- Groepen (scholen, jeugdverenigingen) zijn zeer welkom, graag bij inschrijving aantal personen vermelden.
>> Inschrijven
2. LIFE RIPARIAS & LIFE Bellini Bioblitz
Natuur langs het oude kanaal Charleroi-Brussel
Op zondag 22 mei organiseert RIPARIAS projectpartner Contrat de rivière Senne een bioblitz langs het oude kanaal Charleroi-Brussel, een groen-blauwe corridor in het stroomgebied van de Zenne. De 17 km lange oase van rust en natuur is een populaire plek voor wandelaars, fietsers en vissers. Het natuurreservaat van Ronquières, geklasseerd als regionaal natuurreservaat, en de tunnel van Godarville, een opmerkelijke site voor het behoud van vleermuispopulaties, dragen bij aan de uitzonderlijke natuurwaarde. Dit gebied ligt in het RIPARIAS projectgebied, aangezien het gelegen is in het stroomopwaartse deel van het stroomgebied van de Zenne, waar veel invasieve soorten in het water en op de oevers van de rivier aanwezig zijn. Vroege opsporing en beheer van deze soorten zijn onderdeel van het Life project. Het hele kanaal is ook opgenomen in het LIFE Belini-project.
- Waar: Oud kanaal Charleroi-brussel en omgeving - 17 kilometer van Seneffe tot Ronquières.
- Wanneer: zondag 22 mei
- Wat: Fauna en Invasieve planten
- Organisatie: Contrat de rivière Senne, Life Belini, Life Riparias, Alien CSI
- Contact
Benieuwd welke andere activiteiten er op stapel staan in het weekend van 20-22 mei? Wil je liever gewoon je tuin inventariseren? Je vindt meer informatie op de website van de Plantentuin Meise Home Safari.