38 gebiedsanalyses Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gepubliceerd
In 2018 publiceerde het INBO 38 gebiedsanalyses in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In elk van deze rapporten wordt voor een bepaald natuurgebied beschreven welke maatregelen men er kan nemen om de effecten van een teveel aan stikstof te milderen. Te hoge atmosferische depositie van stikstof tast namelijk vroeg of laat de natuurkwaliteit aan, in die mate dat de de nagestreefde kwaliteit of aantallen voor habitats en soorten niet gehaald kunnen worden. Hierdoor kan het soms nodig zijn om bepaalde economische activiteiten die atmosferische stikstofdepositie veroorzaken af te bouwen.
- Herstelstrategieën tegen de effecten van atmosferische depositie van stikstof op Natura2000 habitat in Vlaanderen beschrijft 25 mogelijke maatregelen om de effecten van stikstofdepositie op Europees beschermde habitats te milderen. Dat zijn niet alleen maatregelen die de lokale stikstofvoorraad verkleinen, maar ook hydrologische maatregelen: het hydrologisch systeem bepaalt in hoge mate de beschikbaarheid van nutriënten.
- Ecohydrologische gebiedsbeschrijvingen voor natuurgebieden in Vlaanderen. In het kader van PAS kijkt op schaal van het ruime landschap rond de natuurgebieden naar de bodem, de geologie, de (detail-)topografie, de hydrologische karakteristieken van de ondergrond, het natuurlijke en artificiële drainagenetwerk, het historische en actuele landgebruik, actieve dynamische, landschapsvormende processen en ook de belangrijke actuele negatieve invloeden van de mens op het ecohydrologische systeem.
- De individuele rapporten bevatten een uitgebreide landschappelijke systeemanalyse per deelzone van de habitatrichtlijngebieden. Op basis van deze analyse geven we aan welke van de 25 herstelmaatregelen van toepassing kunnen zijn in een bepaald gebied.
Deze rapporten richten zich tot de beheerders van de gebieden die zo een herstelstrategie op maat kunnen uitwerken voor hun gebied.