Het geschenk van de rivier
Als een majestueus fonkelend lint baant de Maas zich een weg door de Limburgse grensstreek. Er stroomt gemiddeld wel 230 000 liter water per seconde voorbij Maasmechelen. Per dag zijn dat wel 8000 Olympische zwembaden! Maar wist je dat de Maas meer vervoert dan alleen maar water? Op haar 940 kilometer lange tocht door de Ardennen, Leemstreek en de Mergelstreek pikt de Maas van alles op: grind, vuursteen en kalk. Dat wordt allemaal meegebracht en afgezet in de Maasvallei in ons land. En al die materialen kwamen de mensen goed van pas, al van in de oertijd! Wij trokken naar Maasmechelen om te kijken wat er nu zo speciaal is aan die geschenken van de Maas.
Vruchtbare bodems in de Maasvallei
Als je de Maasvallei vergelijkt met de arme, droge en zure zandlandschappen van de Kempen lijkt het wel alsof je plots in een vruchtbare oase terecht gekomen bent. Dat komt omdat de rivier er bodemdeeltjes heeft afgezet met een veel fijnere textuur als de omliggende dekzanden. Zo’n rivierafzetting noemen we een alluvium. In die periode heeft de loop van de Maas zich verschillende keren verplaatst, ingesneden en telkens weer andere materialen afgezet. Dat proces ging miljoenen jaren door. Zo ontstond een complex landschap van meanders, zand- en grindafzettingen en vruchtbare bodems.
Op de plaatsen waar die niet te nat waren, kon aan akkerbouw worden gedaan. Dankzij haar doortocht door de Mergelstreek is het water van de Maas bovendien kalkrijk. Door hun velden te bevloeien met dit kalkrijk Maaswater, konden landbouwers de van nature lage zuurtegraad van de bodems aanpassen en veel betere oogsten halen. Via het Albertkanaal en de Schotense Vaart werd dat kalkrijke water bovendien doorheen heel de Kempen geleid, en gebruikt om de zuurtegraad van de bodems te verbeteren.
Uit de Mergelstreek nam de Maas bovendien ook vuursteen mee. En dat kwam de allereerste menselijke bewoners van ons land heel goed van pas! De eerste tekenen van bewoning van ons land, de werktuigen van Neanderthalers, zijn langs de Maas te vinden.
Stroomde de Maas hier bergop
Grind is er niet alleen in de huidige Maasvallei. Ook boven op het Kempisch plateau, tot 60 meter hoger, vinden we mooi afgeronde keien terug. Hoe komen deze hier? Stroomde de Maas hier vroeger bergop? Ga mee op ontdekking met een geoloog!
Gerealiseerd door KU Leuven in opdracht van Departement Omgeving. Credits in video
Het witte goud
Niet ver van de Maas vinden we één van de grootste schatten van Vlaanderen. Het oogverblindende witte goud van de Kempen. Ontdek het verhaal hier!
Een echte topgrondstof uit Vlaanderen!
Gerealiseerd door KU Leuven in opdracht van Departement Omgeving. Credits in video
Het bewijs van het vroegere moerassige gebied vinden we in de bruinkoollagen
Gerealiseerd door KU Leuven in opdracht van Departement Omgeving. Credits in video
Dieper graven?
Het Nationaal Park Hoge Kempen: https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl(opent in nieuw venster)