Een bib voor stenen
In de Geotheek worden stalen uit de Vlaamse bodem en ondergrond bewaard, het is een bovengrondse bibliotheek van de bodem en de geologische lagen onder onze voeten. De stalen zijn afkomstig van boringen, uit ontginningen (groeves) of bouwputten en zijn een schat aan informatie. Ze vertellen ons bijvoorbeeld hoe we zand of klei uit de ondergrond duurzaam kunnen toepassen, hoeveel koolstof er in de bodem zit of hoe het klimaat de voorbije miljoenen jaren is geëvolueerd.
We maken een bovengrondse bibliotheek
Welke stalen worden er zoal bewaard?
De Geotheek heeft geroerde en niet-geroerde stalen in bewaring als resultaat van verschillende boor- en staalnametechnieken. Kernen, ongeroerde stalen van harde of zachte gesteenten of sedimenten, zijn waardevol omdat je de lagen en structuren erin nog echt kan zien. De meeste stalen in de Geotheek zijn geroerd: het bodemmateriaal, het zand of de klei, of het steengruis is in een potje geschept. Een geoloog of bodemkundige beschrijft de stalen op verschillende dieptes, samen met de korrels, kleuren, fossielen en de verschillende mineralen.
Met twee handen nemen alsjeblieft, het zijn waardevolle kernen
Waarom wordt er geboord? Welke analyses worden er uitgevoerd?
We boren om te weten wat er zich in onze ondergrond bevindt. Er is in het verleden in Vlaanderen bijvoorbeeld veel geboord op zoek naar steenkool. Vandaag boren we om de stabiliteit voor gebouwen te berekenen, bij het zoeken naar grondwater, bij geothermische projecten, om vervuiling op te sporen of bij het in kaart brengen van de zand-, leem- en kleilagen, enzovoort. Met de microscoop bestuderen de geologen en bodemkundigen de samenstelling van het staal. In het labo worden de mineralogische, chemische en fysische eigenschappen van de stalen verder onderzocht.
Waarom boren we zoveel?
Wat is nu eigenlijk de diepste boring van Vlaanderen?
In Mol werd er recent tot meer dan 4 km diep geboord naar warm water, zogenaamde diepe aardwarmte of geothermie. Die boring gaat door zand- en kleilagen, maar ook door steenkool en kalksteen. Deze stalen bevinden zich ook in de Geotheek.
Van de allerdiepste boringen in Vlaanderen, meer dan 4km diep, bewaren we hier de stalen