Toelatingsvoorwaarden Basisondersteuningsbudget (ook wel zorgbudget voor personen met een handicap genoemd)
Verschillende doelgroepen zullen op vooraf bepaalde momenten kunnen instappen in het systeem.
Het gaat uitsluitend om deze groepen:
Vanaf september 2016 | Meerderjarigen met een handicap die op de wachtlijst staan voor gehandicaptenzorg
|
Van januari 2017 tot en met december 2022 Op 1 januari 2023 wordt het basisondersteuningsbudget voor deze groep kinderen en jongeren omgevormd tot de ondersteuningstoeslag. De uitbetaler van het Groeipakket (en dus niet langer de zorgkas) betaalt deze ondersteuningstoeslag uit. Meer informatie over de ondersteuningstoeslag vind je op de website van het Groeipakket. | Kinderen en jongeren tot 21 jaar met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp
Vindt u toch dat uw kind aan de voorwaarden voor BOB voldoet, kunt u dit navragen bij de intersectorale toegangspoort van uw provincie. Opmerking: wanneer een kind verblijft in een pleeggezin, krijgt de pleegouder het BOB (als het kind gedomicilieerd is op het adres van de pleegouders). Hierover zult u door uw pleeggezinnendienst geïnformeerd worden. |
Van de maand die volgt op de startdatum van je score (en ten vroegste sinds september 2017) tot en met december 2022. Op 1 januari 2023 wordt het basisondersteuningsbudget voor deze groep kinderen en jongeren omgevormd tot de ondersteuningstoeslag. | Kinderen en jongeren tot 21 jaar met een handicap, waarbij de handicap is aangetoond door een score van minstens 12 punten op de schaal voor zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (of bijkomende of verhoogde kinderbijslag). Ze maken nog geen gebruik van de niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp van het VAPH of jeugdhulp uit andere sectoren van de jeugdhulp. Opmerking:
|
Vanaf de maand die volgt op de Vanaf 1 januari 2021 krijgt u geen zorgbudget toegekend bij een eerste geldige score (minstens 12 punten) voor de integratietegemoetkoming. Hebt u een geldige score voor de integratietegemoetkoming die ingaat vóór 1 januari 2021, en bent u 21 jaar of ouder eind 2020, dan blijft u verder recht hebben op je zorgbudget zolang u over een geldige score beschikt.
| Kinderen en jongeren tot en met 25 jaar met een handicap, waarbij de handicap is aangetoond door een score van minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal voor de integratietegemoetkoming. Hoe wordt deze leeftijd bepaald?
|
Vanaf mei 2019
| Volwassenen met een handicap die bij het VAPH op de wachtlijst staan voor een persoonsvolgend budget.
|
U moet tevens voldoen aan enkele formele voorwaarden:
- Ouder dan 25 jaar:
- Aangesloten zijn bij een zorgkas
- Legaal verblijven in België
- De laatste 5 jaar ononderbroken in Vlaanderen en/of Brussel wonen ofwel ononderbroken sociaal verzekerd zijn in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER)
- Op moment van indicatiestelling door VAPH geen 65 jaar zijn (dit wordt gecontroleerd door het VAPH)
- Jongeren tot 25 jaar:
- Aangesloten zijn bij een zorgkas
- Legaal verblijven in België
- Vanaf 18 jaar
- de laatste 5 jaar ononderbroken in Vlaanderen en/of Brussel wonen
- ofwel ononderbroken sociaal verzekerd zijn in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER)
- Jonger dan 18: één van de ouders of wettelijke vertegenwoordiger moet lid zijn bij een zorgkas als één van de ouders minstens 27 is
- Geldt niet als:
- Ouders geen aansluitplicht hebben
- Er geen ouders zijn
- Kind in wachtregister: voorwaarde dat ouder lid moet zijn vervalt, kind mag aansluiten tot 18 jaar
- Kind reeds zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden van de zorgkas krijgt
- Geldt niet als: