Robine Verhaeghe voor haar eindproef in het kader van de master ingenieurswetenschappen - architectuur, verdedigd aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), met als titel Ontwikkeling van milieubenchmarks voor de woonfunctie in België op basis van de planetaire grenzen.
Deze eindproef richt zich op het ontwikkelen van top-down milieubenchmarks voor residentiële gebouwen in België, geïnspireerd door het donutmodel van Kate Raworth en het concept van planetaire grenzen.
Robine Verhaeghe onderzocht verschillende verdeelsleutels om het mondiale milieubudget toe te wijzen aan België en individuen, met als doel architecten en beleidsmakers te ondersteunen bij het handhaven van de draagkracht van de aarde.
De jury waardeerde vooral de multidisciplinaire aanpak, uitgebreide literatuurstudie en innovatieve onderzoeksmethoden van Robine Verhaeghe in haar eindwerk.
Haar werk resulteerde in een instrument dat de planetaire grenzen en het donutmodel toepast op residentiële gebouwen.
Ook was de jury was zeer lovend over de wijze waarop Robine Verhaeghe rekening hield met sociale parameters om een sociaal rechtvaardige uitrol mogelijk te maken.
De jury moedigt Robine Verhaeghe aan om in haar doctoraat ook na te denken over het praktische gebruik, de effectieve implementatie, van haar concept door architecten en beleidsmakers.
De jury benadrukt ook de meerwaarde van de denkoefening, die uitnodigt tot bewustwording over de wijze waarop we in de toekomst zullen moeten omgaan met onze leefwereld om binnen de vooropgestelde grenzen te blijven. Het instrument sensibiliseert ook over de urgentie om tot actie over te gaan.