Whole-cell biosensors voor de detectie van lactose
Eindproef professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie
Steven Van Droogenbroeck (Erasmushogeschool Brussel)
Samenvatting
- Achtergrond: Wereldwijd wordt bijna 1 miljard ton koemelk geproduceerd en lactose, hoewel gunstig voor de gezondheid, vormt een uitdaging voor mensen met lactose-intolerantie.
- Doel: Ontwikkeling van een whole-cell biosensor (WCB) voor lactosedetectie, geschikt voor voedingsmiddelen en educatieve doeleinden om interesse in biowetenschappen te stimuleren.
- Methode: De lactose WCB werd gecreëerd door een pigmentgen in de pAKTaq-plasmide te integreren en getest in E. coli-cellen. Karakterisatie omvatte dosis-responscurves en tests op diverse melkproducten.
- Resultaten: De lactose WCB vertoonde expressie bij aanwezigheid van lactose. Lineaire bereiken en detectielimieten werden vastgesteld voor verschillende pAKLac-plasmiden, waarbij toevoeging van glucose aan lactosevrije melk de detectie remde.
- Conclusie: Een effectieve WCB voor lactosedetectie is ontwikkeld, nuttig voor educatieve doeleinden. Verdere studies zijn nodig om de toepasbaarheid voor lactosedetectie in voedingsmiddelen met glucose te verfijnen.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Het eindwerk belicht duurzaamheid vanuit diverse perspectieven en richt zich op de ontwikkeling van een milieuvriendelijke whole-cell biosensor, met lactose als sleutelcomponent. Deze innovatieve benadering biedt niet alleen een toegankelijk instrument voor lactosedetectie, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. De lactose whole-cell biosensor, eenvoudig en kosteneffectief, heeft directe voordelen voor lactose-intolerante individuen en minimaliseert afval.
In samenwerking met het Open BioLab Brussels wordt het eindresultaat actief ingezet om biotechnologische kennis te verspreiden en de interesse in duurzame educatie te vergroten. Het eindwerk onthult inzichten in de democratisering van biotechnologie en daagt bestaande transitieprocessen uit door toegankelijkheid te vergroten.
De creatieve benadering van de lactose whole-cell biosensor biedt duurzame oplossingen voor voedselkwaliteitscontrole, met wereldwijde relevantie, vooral in regio’s met beperkte laboratoriumtoegang. Deze compacte, toekomstgerichte benadering strekt zich uit tot de ontwikkeling van de kwik whole-cell biosensor, waarbij het streven naar toegankelijkheid en maatschappelijk welzijn centraal staat. Kortom, ons eindwerk belichaamt innovatieve duurzame benaderingen met wereldwijde implicaties voor biotechnologie, educatie en milieu.