Van wei naar wij
Eindproef professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie
Sasha Tylzanowski en Wout Van Gysel (Erasmushogeschool Brussel)
Samenvatting
In deze eindproef onderzochten Sasha Tylzanowski en Wout van Gysel de potentiële valorisatie van wei, een nevenstroom van de mattentaartjes in Geraardsbergen als innovation case. Eerst bekeken ze de impact van melkwei op het milieu. Vervolgens onderzochten ze mogelijke oplossingen en het potentieel om van de restromen van wei innoverende producten te ontwikkelen en op de markt te brengen, o.a. frisdrank en zeep. Vervolgens maakten ze een financiële inschatting op basis van een marketing en implementatieplan. Verder voorziet de eindproef adviezen om nog meer producten op basis van wei te ontwikkelen en om ze op de lokale markt te brengen, o.a. in samenwerking met maatbedrijven.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Deze eindproef gaat over de valorisatie van een nevenstroom. In de eerste plaats wordt de ecologische impact van mattenwei onder de loep genomen en wordt er gezocht naar manieren om van de nevenstroom nieuwe producten te ontwikkelen. De productie kan gebeuren door mensen die tewerkgesteld zijn in maatbedrijven, en die dus een afstand hebben tot de arbeidsmarkt vanwegen burn-outs of andere situaties. Op die manier kunnen de bijproducten ook een sociale impact genereren. Bovendien blijft de productie van mattentaartjes op deze manier rendabel en kan er een aspect van het culturele erfgoed in Geraardsbergen bewaard blijven.