Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontwikkeling van milieubenchmarks voor de woonfunctie in België op basis van de planetaire grenzen. Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Ontwikkeling van milieubenchmarks voor de woonfunctie in België op basis van de planetaire grenzen.

Eindproef master Ingenieurswetenschappen architectuur

Robine Verhaeghe​​​​​  (KU Leuven)

Samenvatting

Deze thesis richt zich op de ontwikkeling van top-down milieubenchmarks voor de woonfunctie in België, met als doel milieudoelstellingen vast te stellen voor de volledige levenscyclus van gebouwen, die momenteel ontbreken. Door benchmarks te definiëren in drie dimensies - biofysisch, socio-economisch en ethisch - worden budgetten toegewezen op basis van verschillende principes, resulterend in uiteenlopende toewijzingen per Belgische inwoner. Een sensitiviteitsanalyse suggereert dat distributie op basis van huishoudensamenstelling of leeftijd mogelijk passender is. De thesis vergelijkt deze toewijzingen met bottom-up referentiewaarden, waarbij aanzienlijke milieuproblemen in woonhuizen aan het licht komen. Voorgestelde maatregelen zijn onder meer het verminderen van de gemiddelde woonoppervlakte per persoon, het verlengen van de levensduur van woningen, en het implementeren van een groene energiemix voor verwarming. Geen van deze benaderingen lijkt echter voldoende voor het bereiken van duurzaamheid op het gebied van klimaatverandering, fotochemische ozonvorming en wateruitputting, hoewel het wel werkt voor ozonafbraak.

Hoe draagt deze masterproef bij aan duurzaamheid?

De thesis richt zich op het ontwikkelen van top-down milieubenchmarks voor residentiële gebouwen in België, geïnspireerd door het donutmodel van Kate Raworth en het concept van planetaire grenzen. Verschillende verdeelsleutels worden onderzocht om het mondiale milieubudget toe te wijzen aan België en individuen, met als doel architecten en beleidsmakers te ondersteunen bij het handhaven van de draagkracht van de aarde. Door te tonen dat huidige nieuwbouwwoningen de planetaire grenzen overschrijden, benadrukt de thesis de noodzaak van drastische maatregelen om deze impact te verminderen. Door zich te concentreren op duurzaam bouwen en innovatieve woonconcepten, draagt de thesis bij aan verdere kennisontwikkeling en biedt het richting voor beleidsmakers in het streven naar een duurzamere toekomst. Dit impliceert dat nieuwe benaderingen en baanbrekende maatregelen nodig zijn om deze doelstellingen te bereiken, waarbij vervolgonderzoek in een doctoraatsonderzoek zal worden voortgezet.