Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontwikkeling productielijn voor recyclage van Li-ion batterij tot herlaadbare blokbatterij Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Ontwikkeling productielijn voor recyclage van Li-ion batterij tot herlaadbare blokbatterij

Eindproef Master Elektromechanica optie Automatisering

Kobe Smeers en Tom Machiels (UHasselt)

Samenvatting

Reacct, een start-up, richt zich op hergebruik van end-of-life e-mobility batterijen voor duurzame blokbatterijen in wegsignalisatie, met de ontwikkeling van een efficiënte productielijn voor Li-ion batterijenrecycling. Deze masterproef introduceert de Reblocc, een herlaadbare blokbatterij, waarbij enkel kapotte cellen worden vervangen. Het productieproces, gevestigd bij Bewel te Tessenderlo, omvat geautomatiseerde assemblagestappen met op maat ontwikkelde mallen en werkstukken. Het resultaat omvat geautomatiseerde puntlasprocessen, toevoeging van rivetten en elektrische componenten, optimalisatie van testsoftware en een georganiseerde productieopstelling. Wegens vertraagde laboresultaten werd de procesanalyse alleen gesimuleerd in FlexSim.

Hoe draagt deze masterproef bij aan duurzaamheid?

Reacct concentreert zich momenteel op het produceren van duurzame blokbatterijen voor wegsignalisatie. Hun aanpak richt zich op het ontwikkelen van een efficiënte productielijn voor het recyclen van Li-ion batterijen tot herlaadbare blokbatterijen, wat een belangrijke stap is naar een circulaire economie. Deze benadering streeft naar het verminderen van afval en het maximaliseren van hergebruik, met steun van partners zoals Bebat, Batterypackservice, Wegenbouw Hoogmartens, Bewel en OVAM. Op het sociale vlak biedt onze masterthesis werkgelegenheden aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De productie vindt namelijk plaats in het maatwerkbedrijf BEWEL, hiervoor werd een lineair en eenduidig proces ontwikkeld. Door sociale tewerkstelling te combineren met ecologische en economische voordelen, draagt het project bij aan een duurzamere toekomst en vermindert het de afhankelijkheid van Europa van buitenlandse batterijproductie. Op die manier draagt deze thesis bij tot een meer circulaire en zelfvoorzienende economie.