Naar een betere thuiszorgplanning via artificiële intelligentie
Eindproef professionele bachelor Verpleegkunde
Jens Vande Ginste (Arteveldehogeschool)
Samenvatting
Deze bachelorproef onderzoekt het gebruik van kunstmatige intelligentie in het thuiszorgplanningsproces om efficiëntie te verhogen. Onderzoeksmethoden omvatten literatuuronderzoek, expertmeetings, design thinking (World Café) en empathische gebruikersinzichten. In samenwerking met het project PREPCA.I.RE werden problemen in de huidige thuiszorgplanning geïdentificeerd en innovatieve ideeën gegenereerd. Het resultaat is een digitale app-prototype dat zorgverleners, zorgvragers en mantelzorgers faciliteert voor een snellere en eenvoudigere thuiszorgplanning.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
De app biedt uitgebreide functionaliteiten voor thuiszorgplanning, waarbij de zorgvrager en -verlener betrokken zijn. Het AI-systeem selecteert geschikte zorgverleners op basis van diverse criteria. De zorgverlener kan de planning aanpassen, en de zorgvrager kan via de geïntegreerde agenda zorgmomenten aangeven. Duurzaamheid staat centraal, met efficiëntere routes, integratie met smart home-apps en voice assistants, en digitale informatie-uitwisseling.
Het app-prototype minimaliseert de ecologische voetafdruk door locatiegebaseerde matching, bevordert actieve gezondheidsbetrokkenheid en optimaliseert zorgprocessen, wat duurzaamheid ten goede komt. De app heeft een positieve impact op de samenleving door verbeterde toegankelijkheid tot thuiszorg, optimalisatie van zorgverlening, en bevordering van gezondheidsbewustzijn. Stakeholderparticipatie en innovatieve elementen, zoals real-time verkeersinformatie en AI-matching, maken de app creatief en vooruitstrevend. De app draagt bij aan duurzame praktijken binnen de thuiszorg en bevordert een gezondere, efficiëntere samenleving.