Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mijn Sensorial Saloon Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Mijn Sensorial Saloon

Eindproef Master Autonome Vormingeving

Eline Van Deputte  (Hogent, KASK)

Samenvatting

Mijn Sensorial Saloon biedt een unieke eetervaring waarin mensen op niet-traditionele wijze met voedsel in interactie treden, door het te ruiken, zien en voelen. De huiselijke ruimte, met meubels gemaakt van restmateriaal zoals rode bieten en rabarber, creëert een immersive experience voor alle leeftijden. Door voedselresten te gebruiken als artistiek medium ontstaan workshops waarin we samen experimenteren en creëren. Tijdens deze bijzondere ervaring nodigen we deelnemers uit om voedsel te gebruiken als levendig kunstwerk, waarbij smaakvolle verf en kleurrijke klei worden ingezet. Laat je leiden door je verbeelding en ontdek de magie van voedselkunst, een leuke manier om creatieve grenzen te verleggen!

Hoe draagt deze masterproef bij aan duurzaamheid?

“Mijn Sensorial Saloon” biedt een creatieve en educatieve benadering van duurzaamheid door restjes als materiaal te gebruiken en bewustwording te creëren rond voedselverspilling. De ecologische impact en sociale interactie worden benadrukt, terwijl verdere analyse van historische context en machtsverhoudingen relevant zijn. Het project betrekt alle zintuigen en richt zich op diverse doelgroepen, waardoor het een interessante benadering is om duurzaamheid aan te pakken.


“Mijn Sensorial Saloon” draagt bij aan maatschappelijk welzijn en duurzaamheid door bewustwording en educatie over voedselverspilling. Het verminderen van voedselverspilling en het betrekken van diverse disciplines, stakeholders en creatieve benaderingen bieden een holistische aanpak. Het project stimuleert zelfreflectie en kan onderzoekers inspireren om een actieve rol te spelen in het bevorderen van positieve veranderingen voor een duurzamere toekomst.

“Mijn Sensorial Saloon” vernieuwt de interactie met voedsel door een zintuiglijke benadering te introduceren, waarbij alle zintuigen betrokken zijn. Het gebruik van voedsel als artistiek medium en educatieve workshops bevordert creativiteit en bewustwording over duurzaamheid. Het project biedt een toekomstgerichte kijk op het oplossen van duurzaamheidsuitdagingen en stimuleert nieuwe onderzoeksvragen over de verbinding tussen kunst, voedsel en duurzaamheid. Het transformeert voedselverspilling in kunst en opent de deur naar innovatieve benaderingen voor een duurzamere toekomst.