Hoe zetten we in op het preventief informeren over rouw en verlies binnen het lager onderwijs bij kinderen van 6 tot 9 jaar?
Eindproef professionele bachelor Lerarenopleiding Lager Onderwijs
Maïté Impens en Lies De Galan (Hogent)
Samenvatting
Deze bachelorproef richt zich op het bespreekbaar maken van rouw en verlies bij lagere schoolkinderen, waarbij een bestaand hiaat in preventieve benaderingen wordt aangepakt. Uit onderzoek blijkt dat vroege blootstelling aan dit onderwerp essentieel is, en daarom hebben we, in samenwerking met ‘Reveil Vlaanderen’, een lespakket ontwikkeld voor leerkrachten. Het pakket bevat kant-en-klare lessen voor de eerste en tweede graad, inclusief een verhaal als rode draad. Hiermee willen we kinderen vertrouwd maken met rouw, zodat ze er makkelijker over kunnen praten als dat nodig is. De handleiding volgt de opbouw van rouwtaken door Riet Fiddelaers-Jaspers. De bachelorproef biedt achtergrondinformatie over het onderwerp, het onderzoeksverloop, en het effectieve lespakket met materialen, zoals het verhaal en het werkboekje. Zo dragen we bij aan de maatschappij door kinderen meer begrip te geven voor rouw en verlies.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Met deze eindproef zetten we vooral in op sociale duurzaamheid. Vetrekkende vanuit de praktijk, merkten we dat er binnen het lager onderwijs nog te weinig wordt ingezet op preventieve educatie omtrent verlies en rouw. Deze bachelorproef focust op het bespreekbaar maken van rouw en verlies bij lagere schoolkinderen, met als doel een bestaand hiaat in preventieve benaderingen aan te pakken. Het onderzoek benadrukt de essentie van vroege blootstelling aan dit onderwerp. In samenwerking met ‘Reveil Vlaanderen’ is een lespakket ontwikkeld voor leerkrachten, gericht op de eerste en tweede graad. Dit pakket omvat kant-en-klare lessen met een verhaal als rode draad, met als doel kinderen vertrouwd te maken met rouw en hen aan te moedigen er makkelijker over te praten. De handleiding volgt de opbouw van rouwtaken door Riet Fiddelaers-Jaspers. De eindproef biedt achtergrondinformatie over het onderwerp, het onderzoeksverloop, en het effectieve lespakket met materialen zoals het verhaal en het werkboekje. Door kinderen meer begrip te geven voor rouw en verlies, draagt deze eindproef bij aan duurzaamheid in de maatschappij.