Hoe kan energiereductie verwezenlijkt worden door thermische energierecuperatie ter ondersteuning van de transitie naar CO2-neutraliteit?
Eindproef professionele bachelor Energiemanagement
Xander Eeckhout (HOWEST)
Samenvatting
Voor mij bachelorproef belichtte ik het identificeren van optimale condities en opties voor energierecuperatie bij Vandemoortele te Izegem. Het proces omvatte een grondige analyse van energiestromen in de productielijn, met thermische berekeningen via temperatuur- en debietmetingen. Ik zette Power BI-dashboardvisualisaties en zelfontwikkelde Python-tools in. Daarnaast onderzocht ik de mogelijkheid tot verbinden van verschillende stromen via warmtewisselaars en warmtepompen. Een ammoniak warmtepomp bleek haalbaar, waarmee 90% van de koelinstallatiewarmte teruggewonnen werd. Dit resulteert in een energiebesparing van 80%. Deze aanpak biedt een veelbelovende bijdrage aan toekomstige energie-efficiëntie voor de site.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Mijn eindwerk omarmt duurzaamheid vanuit een systemische benadering. Door het volledige productieproces te analyseren en energiestromen te onderzoeken, berekende ik thermisch vermogen met Power BI-visualisaties. Dit holistische perspectief bevorderde een diep begrip van de complexe relatie tussen ecologie en economie. Het betrekken van stakeholders waarborgde een transdisciplinaire aanpak, wat leidde tot inzicht in duurzaamheidsuitdagingen bij Vandemoortele.
Mijn onderzoek, gericht op energierecuperatie, belooft een positieve impact op de samenleving. De implementatie van een warmtepomp resulteerde in 80% energiebesparing en verminderde CO2-uitstoot. Betrokkenheid bij belanghebbenden en praktische implementaties dragen bij aan duurzame ontwikkeling.
Creatieve innovatie blijkt uit het gebruik van technologieën zoals Python en Power BI. De warmtepompoplossing illustreert toekomstgerichte innovatie en een duurzamere energiebenadering. Mijn eindwerk reflecteert ook mijn persoonlijke betrokkenheid. .