Gedaan met laden. U bevindt zich op: Effect van frass op de groei van bonenplanten ... Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Effect van frass op de groei van bonenplanten ...

Onderzoek naar het effect van frass op het nutritioneel profiel van de bladeren en peulvruchten van de bonenplant 

Eindproef professionele bachelor in de Chemie, afstudeerrichting Biochemie

Jonas Vangrieken (Thomas More )

Samenvatting

Tegen 2050 zullen we naar verwachting 9 miljard mensen bereiken, wat een uitdaging vormt voor het voldoen aan de dagelijkse eiwitbehoefte met de huidige voedselbronnen. Een oplossing kan zijn om insecten meer te integreren in ons dieet vanwege hun duurzame kweek en hoge eiwitgehalte. Dit onderzoek richt zich op het gebruik van insectenafval, genaamd ‘frass’, als bodemverbeteraar voor plantenteelt. Door bonenplanten te kweken met potgrond waarin frass is toegevoegd, blijkt dat de gehaltes aan voedingsstoffen in de bladeren en peulvruchten hoger zijn dan bij planten zonder frass. Dit suggereert dat frass de bodemeigenschappen kan verbeteren, hoewel verder onderzoek nodig is voor eventueel gebruik als mestvervanger.

Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Mijn eindproef focust op insectenkweek als duurzame eiwitbron. Door insecten te benutten, wordt aanzienlijk minder land, water en energie verbruikt dan bij conventioneel vee. Daarnaast richt het onderzoek zich op het sluiten van de kringloop in insectenkweek door frass, een bijproduct van herbivore insecten, te gebruiken als bodemverbeteraar. Frass kan de rol van kunstmest deels overnemen, wat resulteert in hogere nutritionele waarden bij bonen geteeld in frass-behandelde bodems. Dit bevordert niet alleen een circulaire aanpak in insectenkweek, maar draagt ook bij aan een duurzamere landbouwpraktijk door het verminderen van organisch afval en het stimuleren van hergebruik van hulpbronnen. Met de capaciteit van sommige insecten, zoals de larven van de zwarte soldatenvlieg, om te gedijen op organisch afval, wordt ook de afvalstroom vanuit andere landbouwactiviteiten verminderd, wat bijdraagt aan een nog grotere duurzaamheid.