De bij en wij, samen
Eindproef professionele bachelor Audiovisual Design (Multimediaproductie)
Tilde Ronsse (Arteveldehogeschool)
Samenvatting
De dreiging van uitsterven treft niet alleen grote dieren; zelfs bijen worden bedreigd door klimaatverandering, habitatverkleining en vervuiling. De animatievideo “De bij en wij, samen” richt zich op kinderen tussen vijf en tien jaar om hen op een boeiende en speelse manier bewust te maken van het belang van bijen, hun problemen en hoe we kunnen helpen. Bijen spelen een cruciale rol als bestuivers, en het verminderen van hun populatie heeft gevolgen voor ons voedsel. Deze video toont aan dat het informeren van kinderen via animatie een effectieve aanpak is en benadrukt dat zelfs eenvoudige acties van iedereen, inclusief kinderen, kunnen bijdragen aan het behoud van bijen en daarmee aan de natuur en ons voedsel.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
De animatievideo “De bij en wij, samen” heeft als doel kinderen tussen vijf en tien jaar bewust te maken van de bijenproblematiek en hen te inspireren tot positieve acties. De video legt de ecologische, sociale, en economische dimensies van de bijenproblematiek bloot en benadrukt hoe eenvoudige individuele acties kunnen bijdragen aan het behoud van bijen en het milieu. Ondanks onvermijdelijke trade-offs, zoals tussen pesticidengebruik en de sociale dimensie van hogere kosten voor boeren, richt de video zich op persoonlijke inspanningen, zoals het vermijden van pesticiden in de eigen tuin en het planten van bijvriendelijke bloemen. Door een participatieve benadering en het gebruik van een kindvriendelijke animatie, vergroot de video het bewustzijn, verbetert het milieubewustzijn en roept het op tot actie, waardoor het een positieve impact heeft op de samenleving. Het creatieve en innovatieve aspect van de video ligt in het verhalende script, dat de boodschap begrijpelijk maakt voor jonge kinderen. De video biedt een toekomstgerichte kijk door bewustwording, educatie, milieubewustzijn te vergroten, actie op lokaal niveau te promoten en jongere generaties te betrekken bij duurzaamheidsuitdagingen.