Gedaan met laden. U bevindt zich op: Adaptief bouwblok: Een transitie van een individuele naar een collectieve woonvorm. Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Adaptief bouwblok: Een transitie van een individuele naar een collectieve woonvorm.

Eindproef Master Architectuur

Senne Vanhoudt (UHasselt)

Samenvatting

In Hasselt ging Senne op zoek naar een locatie om een transitie e maken van een individuele woonomgeving naar een meer collectieve woonvorm. Dit op niveau van een heel bouwblok. Verbinden, collectiviteit, verdichten, biodiversiteit en duurzaamheid staan hier centraal. Om deze transitie te realiseren wordt er rekening gehouden met de bestaande situatie. Het binnengebied wordt beschermd en maakt plaats voor een groene omgeving. Dit maakt het mogelijk om op een aangename manier te verdichten. Het project communiceert over verschillende schaalniveaus en kan worden opgedeeld in het binnengebied, de uitbreidingszone en het buurtpunt.
Het oorspronkelijke binnengebied dat voornamelijk privaat was, krijgt een gedeelde functie waar er ruimte is voor groen en verharding wordt geminimaliseerd. De uitbreidingszone laat verschillende scenario’s voor verdichting toe. Het buurtpunt maakt deze transitie mogelijk en houdt rekening met het klimaat.

Hoe draagt deze masterproef bij aan duurzaamheid?

Als ambitieuze architect voel ik een sterke verantwoordelijkheid voor onze planeet en geloof ik dat mijn vak een grote impact kan hebben op het verbeteren van de wereld. Mijn ontwerp, het ‘Adaptief bouwblok’, illustreert mijn visie op duurzame architectuur en fungeert als een pilootproject voor grootschalige toepassing. Het benadrukt verdichting in stedelijke gebieden. Mijn ontwerp integreert groene daken, gemeenschappelijke groene ruimtes waar bomenstructuren, wadistructuren en halfverharding nauwkeurig is geïmplementeerd om een gezondere en aantrekkelijkere leefomgeving te creëren. Deze groene elementen dragen niet alleen bij aan het welzijn van de bewoners, maar dragen ook bij aan het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten en het bevorderen van de biodiversiteit.

Daarnaast speelt het in op de verschuivende mindset naar collectieve levensstijlen. Door innovatieve bouwtechnieken en duurzame materialen te gebruiken, streef ik naar maximale efficiëntie en minimale milieubelasting. Mijn architecturale visie is geworteld in duurzaamheid en verantwoordelijkheid, met als doel een betere toekomst te creëren voor huidige en toekomstige generaties.