A phylogenetic study of the Teche (Faxonius hathawayi hathawayi) and Calcasieu (Faxonius hathawayi blacki) crayfish and their hybrids
Eindproef professionele Bachelor biomedische laboratoriumtechnologie
Jana Swimberghe (HOWEST)
Samenvatting
Deze studie onderzoekt twee ondersoorten van kreeften en hun hybriden, Faxonius hathawayi blacki en Faxonius hathawayi hathawayi, om hun genetische relaties en behoudsstatus te begrijpen. Hoewel Faxonius hathawayi blacki momenteel wordt aangeduid als ‘bedreigd’, en Faxonius hathawayi hathawayi als ‘kwetsbaar’ in Louisiana, VS, suggereert het onderzoek dat het eigenlijk afzonderlijke soorten zijn, wat een heroverweging van hun behoudsstatus rechtvaardigt. Deze onderscheiding verhoogt het risico op uitsterven en kan de ecologische rollen en voedselwebben verstoren. Invasieve kreeften concurreren met inheemse soorten, wat leidt tot uithongering, kwetsbaarheid, verspreiding van ziekten en verstoring van het ecosysteem. DNA-analyse en fylogenetische bomen geven aan dat er meer dan twee soorten kreeften kunnen zijn, en de gegevens suggereren genetische uitwisseling tussen ondersoorten. Verdere onderzoeken zouden de genetische diversiteit op verschillende locaties moeten onderzoeken.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Dit onderzoek focust op de taxonomische rang van crayfish-ondersoorten, pleitend voor hun herclassificatie als afzonderlijke soorten. Deze verandering kan ecologische verstoringen veroorzaken, met potentieel negatieve gevolgen voor biodiversiteit en ecosystemen. Daarnaast heeft de herclassificatie implicaties voor de conservatiestatus, waarbij het van essentieel belang is om de geografische verspreiding van deze crayfish in kaart te brengen. Dit onderzoek biedt een aanzet voor verdere studies en een doelgericht plan om uitsterven te voorkomen. Het is cruciaal om te benadrukken dat crayfish populair zijn als voedsel in Louisiana en Texas, wat de behoefte aan duurzaam beheer en oogsten benadrukt. De geografische informatie kan dienen als leidraad bij het oogsten, waardoor locaties met bedreigde soorten worden vermeden en bijdraagt aan het behoud van de rijke biodiversiteit in de regio.