Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groeipad 'mijn lichaam is moe' Genomineerde graduaatsproeven 2025

Groeipad 'mijn lichaam is moe'

Graduaat Orthopedagogische Begeleiding

Wendy Janssens (AP Hogeschool)

Dit inspireerde me om een groeipad te ontwikkelen rond chronische moeheid, een veelvoorkomende, maar vaak onbegrepen problematiek.

Waar gaat je eindproef over?

Mijn eindproef ontwikkelt een laagdrempelig groeipad rond chronische moeheid voor kinderen en jongeren met een beperking. De thematische werkbundel omvat activiteiten in drie fasen: Wat is moeheid?, Oorzaken & gevolgen, en Omgaan met moeheid. De activiteiten bevorderen herkenning, relaxatie, psycho-educatie en zelfinzicht.

Als afsluiting bundelt een interactief spel alle inzichten en betrekt het de omgeving, zoals ouders, broers en zussen, familie en vrienden. Dit vergroot het begrip en de ondersteuning. Het groeipad biedt jongeren praktische tools om beter om te gaan met moeheid en creëert een breder draagvlak voor hun welzijn.

Hoe draagt jouw graduaatsproef bij aan duurzaamheid?

Van jongs af aan voelde ik me anders en worstelde ik met verbinding maken. De diagnose attention deficit disorder (ADD) en autismespectrumstoornis (ASS) bracht opluchting en verklaarde mijn gevoelens van eenzaamheid en afwijzing. Door me in deze diagnoses te verdiepen, leerde ik mijn zwaktes om te zetten in sterktes. Dit inspireerde me om een groeipad te ontwikkelen rond chronische moeheid, een veelvoorkomende, maar vaak onbegrepen problematiek.

Dit groeipad biedt een op maat gemaakte aanpak voor cliënten, met aandacht voor hun specifieke behoeften en omgeving. Het combineert ontspanningsoefeningen, coping-mechanismen en ziekte-inzichten om zowel cliënten als hun omgeving te ondersteunen. Door dit traject samen te doorlopen, worden niet alleen cliënten geholpen in hun persoonlijke groei, maar ontstaat ook meer bewustwording bij hulpverleners, schoolteams en familieleden.

Inclusie staat centraal in dit traject, onder andere via de batterijmethodiek, waarmee cliënten inzicht krijgen in hun energielevels en deze beter kunnen communiceren. Het groeipad eindigt in een spel dat cliënten helpt hun ervaringen te delen en verbinding te maken met anderen.

Dit project draagt bij aan een bredere maatschappelijke kennis over chronische moeheid en bevordert openheid over deze vaak onzichtbare problematiek. Door de herbruikbaarheid en minimale voorbereidingstijd voor hulpverleners is het duurzaam inzetbaar voor diverse doelgroepen. Daarnaast dient het als inspiratie voor andere professionals om vergelijkbare methodieken te ontwikkelen. In de toekomst zie ik dit type werk stevig verankerd binnen de zorg en hulpverlening, waardoor inclusie en ondersteuning structureel worden verbeterd.