Street Chronicles
Master in de Kunsten Muziek (Viool)
Lotte De Munck (AP Hogeschool)
Door thema’s als verbinding, eenzaamheid en gelijkheid aan te kaarten, laat de voorstelling zien dat duurzaamheid niet alleen ecologisch, maar ook sociaal en cultureel van belang is.
Waar gaat je eindproef over?
‘Street Chronicles’ is een interdisciplinair project dat de straatcultuur tot leven brengt. Gecreëerd door het jonge collectief Chimaera, combineert het muziek, dans, video en visuele kunst om de interacties en identiteit op straat te onderzoeken. Met live muziek van een strijkkwartet, aangevuld met percussie, basgitaar en elektronica, mixt de voorstelling hedendaagse klassieke muziek van jonge componisten met pop, rock en traditionele blues. Door middel van choreografie onderzoekt de voorstelling thema’s als verbinding, eenzaamheid, gelijkheid en de rol van de artiest in de samenleving. Het project zet de vaak onderbelichte straatcultuur in de schijnwerpers en bevraagt de dynamiek tussen artiest en publiek in een steeds veranderende stedelijke omgeving.
Hoe draagt jouw masterproef bij aan duurzaamheid?
Street Chronicles, de eerste voorstelling van collectief Chimaera, verkent duurzaamheid vanuit een sociaal-cultureel perspectief. Het project benadrukt de waarde van straatkunst en straatmuziek als vormen van sociale duurzaamheid en inclusie. Door thema’s als verbinding, eenzaamheid en gelijkheid aan te kaarten, laat de voorstelling zien dat duurzaamheid niet alleen ecologisch, maar ook sociaal en cultureel van belang is.
De productie is gekoppeld aan een masteronderzoek over straatmuziek in Antwerpen en combineert veldwerk met artistieke expressie. Chimaera werkt samen met lokale artiesten en integreert ecologische duurzaamheid door bijvoorbeeld gerecycleerde materialen te gebruiken voor programmaboekjes.
De voorstelling werd enthousiast onthaald op locaties zoals Kavka en de Zomer van Antwerpen. Street Chronicles biedt straatartiesten een podium en doorbreekt de grens tussen kunstenaar en publiek, wat bijdraagt aan sociale gelijkheid en dialoog. Toeschouwers worden uitgenodigd om na te denken over de rol van kunst in hun leven en hoe artistieke expressie bijdraagt aan een duurzame samenleving.
De voorstelling combineert muziek, dans en visuele kunst, en verrijkt het klassieke strijkkwartet met percussie, basgitaar en elektronische elementen. Gesprekken met straatartiesten vormen de basis voor een authentieke beleving.
Met de nieuwe voorstelling Tweede Kans blijft Chimaera artistieke innovatie en maatschappelijke relevantie nastreven door verhalen te brengen van mensen die na moeilijke tijden opnieuw hun weg vonden.