Rooting for Regrowth
Master in de Kunsten, Grafische Vormgeving
Mila Dekeersmaeker (Karel de Grote Hogeschool)
Met Rooting for Regrowth wil ik niet alleen informeren, maar ook inspireren en aanzetten tot actie, zodat stedelijke vergroening niet langer een gemiste kans blijft, maar een realiteit wordt.
Waar gaat je eindproef over?
Rooting for Regrowth verkent de integratie van groenvoorzieningen binnen de stedelijke context van Antwerpen. Mijn project omvat een ‘vergroenende’ publicatie met inzichten over het huidige probleem, creatieve oplossingen en inspirerende voorbeelden om bewoners en beleidsmakers aan te zetten tot positieve verandering. Naast theoretische achtergrondinformatie toon ik met m’n publicatie ook visuele voorbeelden van succesvolle praktijken en initiatieven van mensen en organisaties die hier reeds rond werken. Een visueel krachtige poster begeleidt de publicatie en vat de kern van het project in één oogopslag samen.
Hoe draagt jouw masterproef bij aan duurzaamheid?
Graag presenteer ik mijn masterproef Rooting for Regrowth, een project rond stedelijke vergroening. Mijn onderzoeksvraag luidt: “Hoe kunnen we als grafisch ontwerpers bijdragen aan een groenere stedelijke toekomst?”
Vanuit een persoonlijke confrontatie met het tekort aan stedelijk groen, onderzocht ik diverse invalshoeken: van groen activisme tot AI-experimenten en literatuurstudie. Ik merkte op dat een overkoepelend werk over stedelijke vergroening ontbrak en besloot daarom een publicatie te maken die kennis, inspiratie en activatie stimuleert.
De publicatie bestaat uit drie delen. Het eerste deel biedt achtergrondinformatie over de noodzaak van stedelijke vergroening en weerlegt tegenargumenten zoals kosten en logistieke beperkingen. Het tweede deel toont best practices uit kunst, activisme en architectuur die inspireren tot actie. Het derde deel focust op Antwerpen en bundelt bestaande initiatieven, zodat inwoners en beleidsmakers gemakkelijker hun weg vinden naar vergroening.
De vormgeving versterkt de boodschap: een grijze gradiënt wordt steeds groener en symboliseert de positieve evolutie die vergroening brengt. Ook de keuze voor biopuur papier en een beperkte oplage reflecteert mijn duurzaam engagement. De publicatie wordt niet commercieel verspreid, maar is beschikbaar op openbare locaties.
Naast het boek creëerde ik een poster waarin een stadsplattegrond en bladnervenstructuur samensmelten, als metafoor voor de verzoening tussen natuur en stad. Met Rooting for Regrowth wil ik niet alleen informeren, maar ook inspireren en aanzetten tot actie, zodat stedelijke vergroening niet langer een gemiste kans blijft, maar een realiteit wordt.