De noot/dzaak van afstemming: Doelgericht werken met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften binnen Muzikale en Culturele Vorming in het dko.
Educatieve Master voor muziek- en podiumkunsten, afstudeerrichting Muziektherapie
Britt Raymaekers (LUCA School of Arts)
Ik hoop dat deze masterproef academies inspireert om actief werk te maken van gelijke kansen in het muziekonderwijs en zo de drempels voor inclusie verder te verlagen.
Waar gaat je eindproef over?
In mijn masterproef onderzoek ik hoe muziekonderwijs in het dko in Vlaanderen beter kan aansluiten bij leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften binnen het reguliere traject. Hoewel inclusief muziekonderwijs steeds meer aandacht krijgt, ontbreken duidelijke richtlijnen voor de praktijk. Via kwalitatief actieonderzoek heb ik onderzocht hoe lesdoelen en de pedagogische aanpak beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Mijn onderzoek biedt concrete aanbevelingen om de kwaliteit van het muziekonderwijs voor deze leerlingen te verbeteren, zodat ze optimaal kunnen groeien en participeren in de muziekles.
Hoe draagt jouw masterproef bij aan duurzaamheid?
In mijn masterproef onderzoek ik hoe muziekonderwijs in het deeltijds kunstonderwijs (dko) in Vlaanderen beter kan inspelen op de behoeften van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Hoewel inclusief onderwijs steeds meer aandacht krijgt, ontbreekt het aan duidelijke richtlijnen en praktische handvatten. Als muziektherapeut heb ik van dichtbij ervaren hoe krachtig muziek kan zijn, vooral voor deze doelgroep. Toch krijgen zij in veel academies nog onvoldoende ondersteuning.
Mijn onderzoek bestaat uit twee delen. Eerst breng ik via literatuuronderzoek de bestaande inzichten en good practices rond inclusief muziekonderwijs in kaart. Vervolgens richt ik me op een vaak vergeten groep: leerlingen zonder officieel attest, maar met duidelijke ondersteuningsnoden. Ik bekijk hoe hun leerervaringen verbeterd kunnen worden binnen het reguliere muziekonderwijs en formuleer concrete aanbevelingen voor docenten.
Deze studie draagt bij aan een inclusieve en duurzame samenleving waarin iedereen toegang krijgt tot muziekonderwijs, ongeacht achtergrond of vaardigheden. Ze sluit aan bij de Sustainable Development Goals 4 en 10, die streven naar inclusief en kwaliteitsvol onderwijs en het verkleinen van ongelijkheden. Door middel van actieonderzoek verbind ik theorie met praktijk en bied ik direct toepasbare oplossingen. Mijn onderzoek toont aan dat inclusief muziekonderwijs niet alleen een kwestie is van rechtvaardigheid, maar ook bijdraagt aan een veerkrachtigere samenleving. Ik hoop dat deze masterproef academies inspireert om actief werk te maken van gelijke kansen in het muziekonderwijs en zo de drempels voor inclusie verder te verlagen.