BTS_200X: a bike to survive Antwerps challenging infrastructure
Master in de Beeldende Kunsten - Toegepaste Context
Alec Geluykens (Karel de Grote Hogeschool)
BTS_200X is meer dan een installatie; het is een oproep tot verandering en een voorbeeld van hoe kunst, innovatie en duurzaamheid samen kunnen bijdragen aan een betere stad.
Waar gaat je eindproef over?
Ondanks aanzienlijke inspanningen van de overheid blijft de fietsinfrastructuur in Antwerpen ontoereikend en op veel plaatsen gevaarlijk. Met de verkiezingen voor de deur was dit het perfecte moment om het sociale belang van veilig fietsen onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers. De BTS_200X is een installatie die met humor en ironie de Antwerpse fietsinfrastructuur aanklaagt. Uitgerust met een koffiezetapparaat, airbags, schokdempers en een rolkooi is hij voorbereid op de dagelijkse obstakels die fietsers in de stad kunnen tegenkomen zoals; lange wachttijden bij verkeerslichten, tramsporen, slecht onderhouden fietspaden, bedelknopjes op onhandige plekken en een fietsbrug die eindigt op een trap.
Hoe draagt jouw masterproef bij aan duurzaamheid?
Met mijn masterproef BTS_200X onderzoek ik de uitdagingen rond fietsinfrastructuur in Antwerpen, met een brede focus op duurzaamheid. Ik bekijk duurzaamheid niet alleen ecologisch, maar ook sociaal en economisch. Fietsen draagt bij aan verkeersveiligheid, vermindert vervuiling en vergroot de toegankelijkheid van mobiliteit.
Mijn project gaat verder dan infrastructuur alleen. Met BTS_200X—een humoristische installatie die de zwakke plekken in het fietsbeleid blootlegt—wil ik bewustzijn creëren en beleidsmakers aanzetten tot actie. In plaats van simpelweg de problemen aan te kaarten via rapporten of petities, gebruik ik creativiteit en humor om een verhaal te vertellen. Door de fiets uit te rusten met schokdempers, een koffiezetapparaat en airbags, toon ik op een ironische manier aan hoeveel obstakels een fietser in Antwerpen moet overwinnen. De installatie dient als een creatieve “eye-opener” voor zowel beleidsmakers als inwoners. Het gebruik van humor en ironie helpt om zware onderwerpen op een lichte manier bespreekbaar te maken en moedigt zowel burgers als beleidsmakers aan om actie te ondernemen.
Bij de ontwikkeling van BTS_200X koos ik bewust voor gerecycleerde materialen, inclusief de fiets zelf, om mijn ecologisch engagement te tonen. Mijn project draagt niet alleen bij aan de bewustwording, maar ook aan de transitie naar een fietsvriendelijke stad. Meer fietsgebruik betekent minder CO₂-uitstoot, gezondere lucht en een veiligere leefomgeving.
Mijn aanpak combineert systeemdenken, humor en creativiteit om een maatschappelijk probleem op de agenda te zetten. Ik wil beleidsmakers en burgers inspireren om duurzame mobiliteit serieus te nemen en actie te ondernemen. BTS_200X is meer dan een installatie; het is een oproep tot verandering en een voorbeeld van hoe kunst, innovatie en duurzaamheid samen kunnen bijdragen aan een betere stad.