Gedaan met laden. U bevindt zich op: Beleidsvorming voor de lange termijn en de invloed van leeftijd: de perceptie van parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Genomineerde masterproeven 2025

Beleidsvorming voor de lange termijn en de invloed van leeftijd: de perceptie van parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Master in de politieke wetenschappen: democratie en leiderschap

Laurens De Backer (VUB)

Door het bevorderen van toekomstgerichte kennis en vaardigheden kan de samenleving beter omgaan met de langetermijnuitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.

Waar gaat je eindproef over?

Maatschappijen staan voor langetermijnproblemen zoals de klimaatcrisis en vergrijzing, maar politieke systemen slagen er vaak niet in deze aan te pakken door kortzichtig beleid. In mijn kwalitatief onderzoek met 23 parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderzocht ik welke barrières zij ervaren bij het ontwikkelen van langetermijnbeleid en welke innovaties deze belemmeringen kunnen overwinnen. Uit mijn thesis komen enkele breed gedragen oplossingen naar voren, zoals het oprichten van een parlementaire commissie voor de toekomst en de transformatie van het planbureau naar een Toekomstinstituut. Ook blijkt dat onderwijs en permanente educatie essentieel blijven voor het creëren van een cultuur van duurzaamheid.

Hoe draagt jouw masterproef bij aan duurzaamheid?

In mijn onderzoek heb ik onderzocht waarom politieke systemen vaak niet in staat zijn om langetermijnproblemen zoals de klimaatcrisis en vergrijzing effectief aan te pakken, en hoe dit tekortschietende beleid verbeterd kan worden. Via kwalitatief onderzoek met 23 parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb ik barrières geïdentificeerd die hen belemmeren bij het ontwikkelen van langetermijnbeleid. Deze belemmeringen variëren van gebrek aan visie tot politieke kortzichtigheid en onvoldoende aandacht voor toekomstige generaties.

Uit mijn thesis komen enkele breed gedragen oplossingen naar voren die kunnen helpen deze obstakels te overwinnen. Een belangrijke aanbeveling is het oprichten van een parlementaire commissie voor de toekomst, die specifiek gericht is op het formuleren en implementeren van toekomstbestendig beleid. Ook stel ik voor het planbureau om te vormen tot een Toekomstinstituut, een onafhankelijk orgaan dat toekomstgerichte analyses en beleidsadviezen kan leveren. Verder kan de oprichting van een Raad voor Toekomstige Generaties een manier zijn om een structurele focus op langetermijnbelangen te waarborgen, door te zorgen voor een permanente vertegenwoordiging van toekomstgerichte waarden in het beleid.

Daarnaast blijkt uit mijn onderzoek dat onderwijs en permanente educatie van cruciaal belang zijn om een cultuur van duurzaamheid te ontwikkelen. Door het bevorderen van toekomstgerichte kennis en vaardigheden kan de samenleving beter omgaan met de langetermijnuitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Innovaties zoals de oprichting van een ‘Future Budget’ dat prioriteit geeft aan langetermijninvesteringen, en de implementatie van scenario-gebaseerde beleidsvorming, kunnen politiek inzicht op lange termijn verbeteren. Deze innovaties in zowel beleidsvorming als educatie kunnen helpen om de barrières voor langetermijnbeleid te doorbreken, waardoor politieke systemen effectiever kunnen inspelen op de grote uitdagingen van de toekomst.