Gedaan met laden. U bevindt zich op: Voedingsadvies na een bariatrische ingreep: receptenboekje voor fase 1 en 2 in samenwerking met AZ Jan Palfijn Genomineerde bachelorproeven 2025

Voedingsadvies na een bariatrische ingreep: receptenboekje voor fase 1 en 2 in samenwerking met AZ Jan Palfijn

Professionele Bachelor Voedings- en dieetkunde 

Lisa Borgonie en Cato Meulemans (Odisee de co-hogeschool)

Dit receptenboekje is een van de weinige die niet alleen dieetbegeleiding biedt, maar ook gezondheid en duurzaamheid combineert.

Waar gaat jullie eindproef over?

Obesitas blijft wereldwijd toenemen, ook in België. Wanneer diëten en andere interventies niet volstaan, kan bariatrische chirurgie helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van comorbiditeiten. In dit eindwerk bespraken we ingrepen zoals de gastric bypass en sleeve gastrectomie. Na zo’n operatie is er een risico op voedingstekorten, waardoor diëtetische begeleiding essentieel is. In AZ Jan Palfijn werkt ons multidisciplinair team samen om patiënten vóór en na de ingreep te begeleiden. De postoperatieve dieetbegeleiding is opgedeeld in drie fasen. Om patiënten beter te ondersteunen en hun therapietrouw te bevorderen, ontwikkelden wij een nieuw receptenboekje dat hen helpt bij de opvolging van diëtetische adviezen.

Hoe draagt jullie bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Ons eindwerk ‘Voedingsadvies na een bariatrische ingreep - Receptenboekje voor fase 1 en 2 in samenwerking met AZ Jan Palfijn’ ontstond vanuit een vraag uit het werkveld. De diëtisten van Centrum Gewichtszorg merkten een gebrek aan eigentijdse recepten voor de eerste en tweede fase na een bariatrische ingreep.

Obesitas is een groeiend probleem en vereist duurzame gedragsverandering. Bariatrische chirurgie kan hierbij helpen, maar brengt risico’s op voedingstekorten met zich mee. Diëtetische begeleiding is cruciaal voor herstel en blijvend gezonde eetgewoonten. Ons boekje ondersteunt patiënten tijdens de eerste twee dieetfases: eerst vloeibare of lepelbare voeding, gevolgd door gepureerde voeding als opstap naar een volwaardig dieet.

We hielden rekening met recente inzichten in voeding en duurzaamheid. Meer dan de helft van de recepten is vegetarisch, met aanpassingen voor een veganistisch eetpatroon. Daarnaast verwerkten we seizoensgebonden ingrediënten en internationale gerechten om variatie en inclusie te bevorderen. De recepten zijn eenvoudig, smaakvol en financieel haalbaar.

Naast voedingsadvies willen we de therapietrouw verhogen en patiënten inspireren. Daarom besteedden we aandacht aan een aantrekkelijke lay-out en professionele foodfotografie. Dit receptenboekje is een van de weinige die niet alleen dieetbegeleiding biedt, maar ook gezondheid en duurzaamheid combineert. We hopen hiermee een positieve impact te hebben op het herstel en de levenskwaliteit van patiënten na een bariatrische ingreep.