Gedaan met laden. U bevindt zich op: Varkensburger met meelwormen: de duurzame, hybride eiwitbron Genomineerde bachelorproeven 2025

Varkensburger met meelwormen: de duurzame, hybride eiwitbron

Professionele Bachelor Voedings- en dieetkunde

Salka Zayou, Jinthe Fory en Lotte Poelmann (Thomas More)

We tonen aan dat de overstap naar duurzame eiwitten niet ten koste hoeft te gaan van smaak of beleving, en dat deze stap cruciaal is voor de toekomst van ons voedsel.

Waar gaat jullie eindproef over?

Insecten, zoals meelwormen, worden steeds vaker gezien als een uitstekende eiwitbron door hun nutritionele waarde, lage uitstoot en beperkt landgebruik, wat kan helpen bij de toenemende eiwitvraag door de groeiende wereldbevolking. Wij ontwikkelden een burger met 30% meelwormenpasta en 70% varkensgehakt, en vergeleken deze met een traditionele 100% varkensvleesburger op microbiële veiligheid, smaak, textuur en voedingswaarde. De resultaten toonden aan dat beide burgers vergelijkbaar waren, met slechts een klein deel van het proefpanel dat een sensorisch verschil waarnam. Zo draagt de meelwormenburger bij aan een duurzamer voedingspatroon zonder smaakverlies.

Hoe draagt jullie bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Ons product biedt een innovatieve oplossing voor de ecologische impact van vleesproductie. Traditionele vleesproductie, zoals varkensvlees, heeft een grote ecologische voetafdruk. Door 30% van het varkensgehakt in onze burger te vervangen door meelwormenpasta, verminderen we deze nadelige effecten zonder in te boeten op smaak.

Meelwormen zijn een efficiënte bron van eiwitten, verbruiken minder voer, water en ruimte dan veeteelt, en stoten minder broeikasgassen uit. De ecologische voordelen van insecten als eiwitbron maken ze een duurzame keuze. Bovendien draagt het project bij aan een duurzamer voedselsysteem, door boeren op te leiden in het kweken van insecten en zo de veestapel te verkleinen en de stikstofproblematiek aan te pakken.

Op sociaal vlak biedt onze burger een vertrouwde smaakervaring, wat consumentenacceptatie vergemakkelijkt. Uit sensorisch onderzoek blijkt dat de meeste consumenten geen verschil merken tussen onze burger en een traditionele varkensburger. We vermijden afkeer door de naam “Molitor Burger” te kiezen in plaats van “meelwormenburger”.

Onze burger is microbiologisch veilig, met vergelijkbare resultaten als traditionele vleesproducten. We werken verder aan het verbeteren van de textuur en voedingswaarde van ons product en willen in de toekomst de duurzaamheid van de burger nauwkeuriger vastleggen.

We tonen aan dat de overstap naar duurzame eiwitten niet ten koste hoeft te gaan van smaak of beleving, en dat deze stap cruciaal is voor de toekomst van ons voedsel. Onze burger is niet alleen een product, het is een beweging richting een duurzamere wereld.