Gedaan met laden. U bevindt zich op: Taalbarriére in de postnatale zorg Genomineerde bachelorproeven 2025

Taalbarriére in de postnatale zorg

Professionele Bachelor Vroedkunde

Hafsa El Achkar (AP Hogeschool)

De flowchart draagt bij aan sociale duurzaamheid door de toegankelijkheid van kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor anderstalige moeders te verbeteren.

Waar gaat je eindproef over?

Het percentage Belgen met een migratieachtergrond stijgt al jaren en was in 2023 52,9%. De
zorg voor jonge ouders met een taalbarrière behoort tot de dagdagelijkse praktijk van de
vroedvrouw. We weten uit eerder onderzoek dat een taalbarrière geassocieerd is met minder
goede gezondheidsresultaten. Voor mijn bachelorproef heb ik een flowchart ontwikkeld
waarop vroedvrouwen voor iedere zorgsituatie in het postpartum de meest geschikte
vertaalapp kunnen openen via een QR-code. Een panel van tien vroedvrouwen uit
verschillende ziekenhuizen gaven feedback. Op deze manier kwam een praktisch
toepasbare flowchart tot stand, genaamd “LINGUA =Linguistic Integrated Navigator for
Guidance and Aid of mothers”.

Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Bij de geboorte van een kind ervaren jonge ouders vaak onzekerheden en vragen. Vroedvrouwen spelen een cruciale rol in gezondheidsbevordering en preventie, maar taalbarrières kunnen de zorg bemoeilijken. Dit project ontwikkelde een flowchart die vroedvrouwen helpt bij het kiezen van geschikte vertaalapps, zodat zorgmomenten effectiever en doelgerichter verlopen.

Sociale en economische duurzaamheid

De flowchart draagt bij aan sociale duurzaamheid door de toegankelijkheid van kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor anderstalige moeders te verbeteren. Taalbarrières kunnen leiden tot misverstanden, verminderde zorgkwaliteit en slechtere gezondheidsuitkomsten. Door vroedvrouwen een efficiënte oplossing te bieden, helpt de tool kwetsbare moeders beter te begeleiden en medische complicaties te voorkomen.

Daarnaast bevordert de flowchart economische duurzaamheid door efficiënter gebruik van tijd en middelen in de zorgsector. Snellere en duidelijkere communicatie kan onnodige medische ingrepen en ziekenhuisopnames helpen vermijden, wat kosten bespaart voor zorginstellingen en gezinnen.

Ontwikkeling en aanpak

Het project ontstond vanuit praktijkervaringen tijdens stageperiodes, waar taalbarrières de zorg beïnvloedden. De ontwikkeling startte met een literatuurstudie en analyse van vertaalapps, gevolgd door evaluaties met vroedvrouwen uit twee Vlaamse ziekenhuizen. Deze iteratieve aanpak zorgde voor een praktisch en effectief hulpmiddel.

Impact en toekomstperspectief

Door betere communicatie in de postnatale zorg kan de flowchart bijdragen aan positieve perinatale ervaringen en de mentale en fysieke gezondheid van moeders verbeteren. Indirect draagt het project bij aan ecologische duurzaamheid door efficiëntere zorg en minder materiaalverbruik.

Dit project, voortgekomen uit een bewuste keuze bij de studie vroedkunde, biedt een concrete oplossing voor een reëel probleem in de gezondheidszorg.