Op welke manier kunnen de begeleiders het welzijn van de niet-begeleide minderjarigen optimaliseren bij de overgang van de OKAN-klas naar het reguliere onderwijs?
Professionele Bachelor Orthopedagogie
Jehad Omar (UCLL)
Via de 'Multiculti Kit' werk ik aan een integrale aanpak om het welzijn van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen te ondersteunen en hun succesvolle integratie in het reguliere onderwijs te bevorderen.
Waar gaat jullie eindproef over?
Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen ervaren bij aankomst in België uitdagingen zoals cultuurshock, taalbarrières en onbekendheid met lokale waarden. Velen hebben weinig of geen onderwijs genoten, wat integratie in de klas bemoeilijkt. De overstap van de OKAN-klas naar regulier onderwijs kan hun welzijn onder druk zetten. Mijn eindproef biedt begeleiders handvatten om deze overgang te vergemakkelijken, met focus op sociale relaties en culturele inzichten. Via de ‘Multiculti kit’, een educatief spel, stimuleer ik wederzijds begrip tussen jongeren en bevorder ik hun integratie in de klas en samenleving.
Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen ondervinden bij hun aankomst in België veel uitdagingen, zoals cultuurshock, het leren van een nieuwe taal en het onbekend zijn met de Belgische waarden en normen. Daarnaast hebben veel van deze jongeren in hun thuisland geen onderwijs genoten, wat het moeilijk maakt om zich in een nieuwe klas te integreren. Na het volgen van de OKAN-klas maken zij de overstap naar het reguliere onderwijs, waarbij ze hun vertrouwde omgeving verlaten. Deze overgang kan het welzijn van deze jongeren op verschillende manieren beïnvloeden.
In mijn eindproef bied ik begeleiders praktische handvatten om het welzijn van deze jongeren te bevorderen tijdens de overgang van de OKAN-klas naar het reguliere onderwijs. Ik richt me op het duurzaam ontwikkelen van sociale relaties binnen het onderwijs, zowel tussen de jongeren en hun medeklasgenoten als tussen de jongeren en hun leerkrachten. Dit is essentieel voor hun gevoel van verbinding en veiligheid. Daarnaast zet ik in op het bevorderen van wederzijds begrip en erkenning door jongeren inzicht te geven in diverse culturen via een educatief spel, de ‘Multiculti kit’. Dit spel helpt jongeren om culturele verschillen te begrijpen en te waarderen, wat bijdraagt aan een inclusievere en positievere schoolomgeving. Zo werk ik aan een integrale aanpak om het welzijn van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen te ondersteunen en hun succesvolle integratie in het reguliere onderwijs te bevorderen.