Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontwerpend onderzoek naar de mogelijke uitwerking van een urban resource center in het makersdistrict te Brugge. Genomineerde bachelorproeven 2025

Ontwerpend onderzoek naar de mogelijke uitwerking van een urban resource center in het makersdistrict te Brugge.

Professionele Bachelor Toegepaste Architectuur

Emiel Vandevyvere en Charlotte Bonjé  (HOWEST) 

Door circulaire principes toe te passen in een makersdistrict in Brugge, toont het project de praktische haalbaarheid en inspireert het andere steden.

Waar gaat jullie eindproef over?

In onze bachelorproef werkten we een programma van eisen uit als leidraad voor de ontwikkeling van Urban Resource Centra. Dit programma bundelt essentiële informatie, zoals de locatiebereikbaarheid, doelgroepen, geplande activiteiten en benodigde ruimtes met bijbehorende oppervlaktes. Het vormt een cruciaal theoretisch eindproduct voor ontwikkelaars van dergelijke centra, ondersteund door verduidelijkende schema’s. Om de theorie praktisch toe te passen, implementeerden we het programma in een concrete case: de ontwikkeling van een makersdistrict in Brugge, waarbij de theorie direct wordt vertaald naar een reële situatie.

Hoe draagt jullie bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Ons onderzoek heeft geleid tot een gedetailleerd programma van eisen voor het Urban Resource Center, te vinden in de bijgevoegde brochure. Door literatuuronderzoek, internationale vergelijkingen en locatiebezoeken hebben we waardevolle inzichten verzameld over duurzame ontwikkeling. Het ontwerp richt zich op zowel duurzaamheid als flexibiliteit, zodat het centrum kan inspelen op toekomstige veranderingen.

Het Urban Resource Center bevordert duurzaamheid door hergebruik van materialen, een circulaire economie en een klimaatbewuste omgeving te stimuleren. Een netwerk van hubs ondersteunt de kernactiviteiten, met focus op de lokale gemeenschap, herbruikbare materialen en samenwerking met duurzame ondernemingen. Daarnaast speelt groene mobiliteit een cruciale rol, met aandacht voor veilige wandel- en fietsinfrastructuur en faciliteiten zoals fietsstallingen en oplaadpunten.

We presenteren een schematisch model dat de functies en onderlinge relaties visualiseert, waardoor het centrum zich aanpast aan de specifieke locatie en externe factoren. Het basisontwerp wordt een
vormtype” genoemd, omdat het centrum afhankelijk van de specifieke locatie en externe
factoren telkens een andere vorm kan aannemen. Door te werken met een schematische
weergave, wordt inzichtelijk gemaakt hoe de functies idealiter met elkaar verbonden zijn, terwijl
er tegelijkertijd voldoende ruimte blijft voor de toekomstige architect om het ontwerp flexibel en
contextueel aan te passen.

Deze bachelorproef biedt een leidraad voor de ontwikkeling van Urban Resource Centra met focus op circulaire economie. Door circulaire principes toe te passen in een makersdistrict in Brugge, toont het project de praktische haalbaarheid en inspireert het andere steden. Zo draagt het Urban Resource Center bij aan de transitie naar een circulaire economie en versterkt het de ecologische en sociale veerkracht van de stad.

Vormtype