Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontwerp en optimalisatie van een ammoniak blast-vriestunnel Genomineerde bachelorproeven 2025

Ontwerp en optimalisatie van een ammoniak blast-vriestunnel

Professionele Bachelor Elektromechanica – Afstudeerrichting Klimatisering

Leon De Decker (AP Hogeschool)

Mijn onderzoek levert waardevolle inzichten op die blast-vriestunnels duurzamer en energiezuiniger maken, met voordelen voor zowel het milieu als de kosten.

Waar gaat je eindproef over?

Mijn bachelorproef richt zich op twee hoofddoelen: het ontwerpen van een ammoniak blastvriestunnel en het optimaliseren van het energieverbruik. Met een zelfontwikkeld Excel-algoritme analyseer ik data om energiebesparingen te identificeren via een ventilatorbelastingstudie. Uit mijn onderzoek blijkt dat een hogere luchtsnelheid niet altijd leidt tot een kortere invriestijd, waardoor het vinden van het optimale werkingspunt essentieel is. Ik zoek naar een evenwicht tussen de verlenging van de invriestijd en de optimalisatie van het energieverbruik. Daarnaast heb ik verschillende verpakkingsmaterialen geëvalueerd om hun impact op warmteoverdracht en invriestijd te bepalen. Deze aanpak draagt bij aan zowel een hogere efficiëntie als lagere operationele kosten.

Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?

Energie-efficiëntie is erg belangrijk in koeltechnologieën, maar in veel systemen gaat nog onnodig veel energie verloren. In mijn onderzoek heb ik een ammoniak blast-vriestunnel ontworpen en geoptimaliseerd. Daarbij ontwikkelde ik een Excel-algoritme dat het ontwerpproces vereenvoudigt en helpt om energie te besparen.

Tijdens de studie werkte ik in AutoCAD, berekende ik het benodigde koelvermogen en selecteerde ik belangrijke onderdelen zoals compressoren en verdampers. Door een ammoniakpompsysteem met een economiser te gebruiken, kon ik de efficiëntie verbeteren. Dit systeem vermindert het verlies van flashgas, waardoor de efficiëntie (COP) steeg van 2,96 naar 3,76 en per cyclus 744 kWh werd bespaard.

Naast technische optimalisatie hield ik ook rekening met duurzaamheid en kosten. Ammoniak heeft een laag Global Warming Potential, en energie besparen betekent ook lagere operationele kosten. Ik onderzocht bovendien de invloed van ventilatorbelasting, invriestijd en verpakkingsmaterialen. Het algoritme toonde aan dat harder blazen niet altijd beter is; soms is een lagere ventilatorbelasting juist efficiënter. Dit hielp bij het vinden van het optimale werkingspunt.

Door energiezuinige EC-ventilatoren en een slim optimalisatiescenario toe te passen, kon ik per jaar tussen de 112 en 355 MWh besparen. Mijn onderzoek levert waardevolle inzichten op die blast-vriestunnels duurzamer en energiezuiniger maken, met voordelen voor zowel het milieu als de kosten.