Gedaan met laden. U bevindt zich op: Natuurbeheer in het openbaar groen Genomineerde bachelorproeven 2025

Natuurbeheer in het openbaar groen

Professionele Bachelor in Agro & biotechnologie afstudeerrichting Groenmanagement

Marion Logghe (Hogeschool VIVES)

Ik ontwikkelde een werkmiddel waarmee groendiensten en particulieren eenvoudig inheemse bedreigde planten kunnen selecteren voor stedelijke groenvoorzieningen.

Waar gaat je eindproef over?

Biodiversiteitsverlies in Vlaanderen wordt mede veroorzaakt door versnippering en invasieve exoten. Met mijn bachelorproef wil ik deze druk verlichten door Conservation Gardening in openbaar groen te stimuleren. Ik onderzocht bedreigde vaatplanten in Vlaanderen: hun beschikbaarheid, standplaatsvereisten en natuurlijke plantverbanden. Deze gegevens verwerkte ik in een gebruiksvriendelijk, interactief Excel-bestand voor groendiensten. Na een standplaatsonderzoek kunnen beheerders met keuzetabellen snel geschikte soorten selecteren en toepassen. Zo biedt mijn onderzoek een praktisch hulpmiddel om biodiversiteit in stedelijk groen te versterken en bedreigde soorten een kans te geven zich te herstellen in hun natuurlijke omgeving.

Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?

In mijn bachelorproef richt ik me op het verhogen van de biodiversiteit in stedelijke gebieden door het toepassen van Conservation Gardening. De versnippering van natuur en de druk van invasieve exoten dragen in Vlaanderen aanzienlijk bij aan biodiversiteitsverlies. Door inheemse, bedreigde plantensoorten toe te passen in openbaar groen wil ik deze druk verlichten en tegelijkertijd bijdragen aan duurzamer en klimaatbestendiger stedelijk groen. Inheemse soorten bieden belangrijke ecologische voordelen, zoals het ondersteunen van diersoorten die afhankelijk zijn van specifieke planten en het bevorderen van natuurlijke plantengemeenschappen. Dit draagt niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar heeft ook positieve effecten op de lokale bevolking, die door meer groen in de stad fysiek en mentaal kan profiteren.

Ik ontwikkelde een werkmiddel waarmee groendiensten en particulieren eenvoudig inheemse bedreigde planten kunnen selecteren voor stedelijke groenvoorzieningen. Het systeem is gebaseerd op ecologische principes, zoals het ecotopensysteem en de natuurstreefbeelden van het Agentschap Natuur en Bos. Door te werken met natuurlijke plantverbanden en socio-ecologische groepen, kunnen we plantengemeenschappen creëren die goed op elkaar afgestemd zijn en minder last hebben van concurrentie. Dit zorgt voor robuuste beplantingen met een hogere overlevingskans, wat zowel ecologisch als financieel voordelig is.

Mijn werk draagt bij aan duurzaamheid door biodiversiteit te bevorderen, het gebruik van inheemse planten te stimuleren, en door lokale economieën te ondersteunen, bijvoorbeeld door de vraag naar inheemse soorten in de sierteelt. Bovendien biedt het een handvat voor toekomstige stadsontwikkeling, waarin natuur en stad beter samengaan.