Levenskwaliteit bij EPA-patiënten die een langdurige residentiële opname kennen: de verhouding tot de levensbehoeften.
Professionele Bachelor in de Verpleegkunde
Vincent Vyncke (HOWEST)
Ik hoop met mijn bachelorproef bij te dragen aan de bewustwording rond de specifieke noden van EPA-patiënten en hun positie binnen de vermaatschappelijking van de zorg.
Waar gaat je eindproef over?
Binnen het huidige zorglandschap zijn er weinig alternatieven voor residentiële opname bij EPA-patiënten, waardoor zij vaak langdurig worden opgenomen. Dit heeft een negatieve impact op hun levenskwaliteit en -behoeften. Mijn onderzoek toont aan dat de relevante variabelen sterk subjectief en persoonsafhankelijk zijn. Dit suggereert dat een duurzaam behandeltraject vertrekt vanuit een persoonsgerichte visie en interventies. Een routinematig assessment van deze variabelen is essentieel. De resultaten hiervan vormen de basis voor een multidisciplinair en persoonsgericht behandelplan, waarmee we beter inspelen op de unieke noden van elke patiënt.
Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Mijn bachelorproef situeert zich binnen de geestelijke gezondheidszorg, een sector waarin duurzaamheid niet altijd vanzelfsprekend lijkt. Toch is duurzaamheid hier cruciaal, vooral in het bieden van langdurig herstel en re-integratie voor patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA). De vermaatschappelijking van de zorg streeft naar kortere residentiële opnames en meer ambulante zorg, maar voor EPA-patiënten ontbreekt vaak een passend alternatief. Dit leidt tot lange opnameduren, wat een negatieve invloed heeft op hun levenskwaliteit en herstel.
Levenskwaliteit wordt steeds belangrijker als uitkomstmaat in de zorg, aangezien het nauw samenhangt met herstel. EPA-patiënten met langdurige opnames ervaren doorgaans een lagere levenskwaliteit en een minder duurzaam behandeltraject. Duurzame zorg zou dus moeten focussen op het verbeteren van hun levenskwaliteit, het stimuleren van herstel en het ontwikkelen van alternatieve woon- en zorgvormen.
Mijn onderzoek onderzocht de impact van langdurige opnames op levenskwaliteit en levensbehoeften. Hoewel enkele algemene aanbevelingen mogelijk zijn, bleken de meeste beïnvloedende factoren sterk persoonsgebonden. Dit onderstreept de nood aan een persoonsgerichte aanpak om duurzame zorg te garanderen. Een behandeltraject moet rekening houden met de unieke noden van elke patiënt en gericht zijn op een duurzame uitkomst: herstel, re-integratie en een kwaliteitsvol leven.
Hoewel structurele veranderingen afhangen van beleidsmakers, hoop ik met mijn bachelorproef bij te dragen aan de bewustwording rond de specifieke noden van EPA-patiënten en hun positie binnen de vermaatschappelijking van de zorg.