Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe beïnvloedt gentrificatie de sociale, fysieke en economische eigenschappen van een buurt? Genomineerde bachelorproeven 2025

Hoe beïnvloedt gentrificatie de sociale, fysieke en economische eigenschappen van een buurt?

Professionele Bachelor Bedrijfsmanagement: Financiën - Verzekeringen - Vastgoed

Lisa Oeverman en Danthé De Bakker (Karel de Grote Hogeschool)

Onze case study benadrukt het belang van monitoring en langetermijnvisie in stadsvernieuwing.

Waar gaat jullie eindproef over?

In onze bachelorproef onderzochten we de impact van gentrificatie op de sociale, fysieke en economische aspecten van een wijk, met het Eilandje als case study. Het gebied is sinds de jaren 2000 het middelpunt van stedelijke vernieuwingsprojecten en boekt tot op heden nog steeds evolutie. Uit cijfers blijkt dat gentrificatie haar diversiteit ten goede kwam, anderzijds was er weinig sprake van sociale inclusie, wat blijkt uit uitwijkingscijfers van het Eilandje. Het stijgende mediaan inkomen duidt op de komst van hogere sociaaleconomische klassen, wat een sneeuwbaleffect van investeringen veroorzaakte en het gebied ook fysiek veranderde. Gentrificatie had dus duidelijk impact op alle drie de dimensies, hoewel de stadsvernieuwingsprojecten niet altijd de gewenste output had.

Hoe draagt jullie bachelorproef bij aan duurzaamheid?

In onze bacheloproef onderzochten we hoe gentrificatie de sociale, fysieke en economische eigenschappen van een buurt beïnvloedt. Ons literatuuronderzoek wees op veelbelovende resultaten, maar onze case study bracht ook neveneffecten aan het licht. We concludeerden dat gentrificatie niet enkel draait om opwaardering, maar om duurzame ontwikkeling. Dit sluit aan bij de Future Proef Award, aangezien gentrificatie zowel kansen als uitdagingen biedt op het vlak van duurzaamheid.

We kozen dit thema niet alleen vanwege de vastgoedtrend, maar ook vanwege bredere stedelijke uitdagingen zoals bevolkingsgroei en ecologische voetafdruk. Hoewel duurzaamheid niet de kern van onze studie vormt, toont ons onderzoek hoe gentrificatie invloed heeft op duurzame stedelijke ontwikkeling.

Op sociaal vlak kan gentrificatie polarisatie veroorzaken, sociale diversiteit verminderen en betaalbaar wonen onder druk zetten. Fysiek biedt het echter kansen voor duurzaam ruimtegebruik, energiezuinige renovaties en vergroening. Beleidsmaatregelen zoals het RUP en masterplannen kunnen helpen negatieve effecten te beperken, bijvoorbeeld via bouwvoorwaarden en sociale verhuur.

De stad Antwerpen toont aan hoe overheidsingrijpen sociale cohesie kan bevorderen door betaalbare woningen te behouden en exclusieve commercialisering te beperken. Dit draagt bij aan SDG 1 (armoedebestrijding) en SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen).

Onze case study benadrukt het belang van monitoring en langetermijnvisie in stadsvernieuwing. Door ecologie, sociale mix en betaalbaarheid te waarborgen, kunnen we gentrificatie sturen richting een inclusieve en duurzame stedelijke toekomst. Kennisdeling blijft cruciaal om toekomstige projecten beter te onderbouwen.