Professionele Bachelor Communicatiemanagement
Sulekha Salah (Thomas More)
Het project stimuleert fysieke gezondheid, gezonde eetgewoonten en cultureel bewustzijn bij kansarme jongeren via fietstochten en workshops.
Waar gaat je eindproef over?
Met het project “Zwaaien Achter de Duinen” van Achterban Werkt! wil ik in 2025 zes fietstochten organiseren voor kansarme jongeren in Den Haag. Het doel van dit initiatief is om fysieke gezondheid, gezonde voeding en cultureel bewustzijn te bevorderen bij jongeren van 13-17 jaar, met de nadruk op jongeren met een niet-westerse achtergrond en een afstand tot de maatschappij. Het programma combineert fietstochten met workshops over gezond eten, die worden gegeven door diëtisten, en bezoeken aan cultureel belangrijke locaties. Ik wil hiermee gezondere leefstijlen stimuleren, sociale interactie bevorderen en jongeren bewuster maken van hun culturele identiteit. Ik werk samen met belangrijke partners zoals lokale scholen, bibliotheken en organisaties zoals Stichting Leergeld en de Ooievaarspas om dit project tot een succes te maken.
Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Het project Zwaaien Achter de Duinen richt zich op jongeren uit kansarme gezinnen in Den Haag, met een focus op 13- tot 17-jarigen met een niet-westerse achtergrond en een afstand tot de maatschappij. Via fietstochten, workshops over gezonde en duurzame voeding en bezoeken aan cultureel belangrijke locaties stimuleert het project fysieke gezondheid, gezonde eetgewoonten en cultureel bewustzijn. Daarnaast bevordert het sociale interactie en een sterkere culturele identiteit.
Het project draagt bij aan duurzaamheid op verschillende niveaus. Fietsen als transportmiddel verkleint de ecologische voetafdruk en stimuleert duurzame mobiliteit. De natuurervaringen tijdens de tochten versterken de band met het milieu en vergroten de bewustwording rond duurzaamheid. De jongeren leren niet alleen gezonde keuzes te maken voor zichzelf, maar ook voor de planeet.
Naast de ecologische impact bevordert het project maatschappelijke inclusie door jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen en te integreren. Samenwerkingen met lokale partners zoals Stichting Leergeld en de Haagse Hogeschool versterken de impact en duurzaamheid van het initiatief. Cruciaal hierin is de rol van vrijwilligers uit de doelgroep, die zorgen voor continuïteit.
Het project verbetert niet alleen de levenskwaliteit van kansarme jongeren, maar draagt ook bij aan een duurzame toekomst voor de hele gemeenschap. Investeren in dit initiatief betekent investeren in zowel de jongeren van vandaag als een duurzamere samenleving voor morgen.