Ervaringsleren in en met de natuur in kleuterklassen aan de hand van thematische seizoensboxen.
Professionele Bachelor Ergotherapie
Lise Portier, Julie Hugelier, Julie Seyns en Lucca Vanhoutte (HOWEST)
Via onze seizoensboxen zetten we sterk in op een diepere verbinding met de natuur, zodat kleuters al op jonge leeftijd het belang van milieubehoud begrijpen.
Waar gaat jullie eindproef over?
Via onze eindproef focusten we op de uitbreiding van de bestaande buitendag van De Levensboom in Marke met een therapeutische aanpak, gebaseerd op vier seizoensboxen. Ervaringsgericht leren in en met de natuur stond centraal, afgestemd op het ontwikkelingsniveau van kleuters. Elke box bevat een activiteitenfiche met uitgewerkte activiteiten en reflectievormen, gericht op de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van de kinderen. De activiteiten sluiten aan bij het seizoen en de natuurlijke kenmerken. We verzamelden per seizoen het nodige materiaal en kozen bewust voor duurzame, hoogwaardige materialen die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Zo werd buiten leren nog rijker en waardevoller voor de kleuters.
Hoe draagt jullie bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Dit project ontstond op vraag van de kleuterjuffen van De Levensboom in Marke. Zij vroegen ons hun buitendag op vrijdag uit te breiden met een therapeutische invalshoek. Als ergotherapiestudenten wilden we een verschil maken door in te zetten op inclusie en reflectie, zowel op micro- als macroniveau. We ontwikkelden activiteiten die inclusie bevorderen, reflectie stimuleren en nieuwe, creatieve natuurervaringen introduceren. Dankzij differentiatie speelden we in op de individuele behoeften van elk kind, zodat iedereen zich welkom en betrokken voelt.
Met vier seizoensboxen zetten we in op ervaringsleren in en met de natuur, afgestemd op de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van de kinderen. We ontwierpen en testten activiteiten en reflectiemethodieken die aansluiten bij de seizoenen en werkten samen met experts en externe partners. Zo ontwierpen we kindvriendelijke, duurzame blinddoeken en selecteerden we kwaliteitsvolle materialen die in alle weersomstandigheden bruikbaar zijn. Door te kiezen voor herbruikbare materialen minimaliseren we afval en dragen we bij aan een duurzame leeromgeving.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich verbonden voelen met de natuur, later ecologisch en sociaal rechtvaardig handelen. Daarom zetten we sterk in op een diepere verbinding met de natuur, zodat kleuters al op jonge leeftijd het belang van milieubehoud begrijpen.
Om de impact te vergroten, documenteerden we ons project grondig en is er een materialenlijst met bijhorende foto’s en instructiefiches opgesteld. De seizoensboxen zijn beschikbaar aan de opleiding Ergotherapie via de uitleendienst van Howest waar leerkrachten de box kunnen uitlenen. Zo kunnen ook andere scholen kennismaken met ervaringsleren in de natuur en bijdragen aan een duurzamere toekomst.