Een analyse van gewasschade door wilde zwijnen in Zuid-Dijleland
Professionele Bachelor in de Agro- en Biotechnologie - Afstudeerrichting Groenmanagement
Wout Verschuere (PXL)
Duurzaam beheer van de everzwijnpopulatie vraagt niet alleen om samenwerking, maar ook om innovatieve technologieën.
Waar gaat je eindproef over?
In Zuid-Dijleland, net als in veel andere Vlaamse regio’s, blijft de populatie wilde zwijnen groeien. Op zoek naar voedsel trekken ze door het landschap, waarbij ze aanzienlijke schade aanrichten aan landbouwgewassen. Dit zorgt voor economische verliezen voor landbouwers in de streek.
Voor mijn onderzoek heb ik deze problematiek geanalyseerd in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos en de lokale wildbeheereenheden. Uit mijn bevindingen blijkt dat vooral graslanden en maïsakkers getroffen worden. Bovendien is de schade groter op akkers die dicht bij bosgebied liggen.
Om de impact van everzwijnen te beperken, is een goede samenwerking tussen landbouwers, natuurbeheerders en jagers essentieel. Daarnaast kunnen moderne technologieën helpen om schade te voorkomen en het beheer van de populatie te verbeteren.
Hoe draagt jouw bachelorproef bij aan duurzaamheid?
De groeiende populatie wilde zwijnen zorgt voor aanzienlijke schade aan landbouwgewassen in Zuid-Dijleland, wat landbouwers voor grote uitdagingen stelt. In mijn onderzoek bracht ik deze problematiek in kaart en zocht ik naar duurzame oplossingen in samenwerking met landbouwers, jagers en natuurbeheerders.
Hoewel everzwijnen ecologisch waardevol zijn, richten ze veel schade aan, vooral in mozaïeklandschappen waar landbouw, natuur en bewoning elkaar afwisselen. Door gesprekken met landbouwers te voeren, kreeg ik inzicht in de impact van de schade en ontdekte ik dat preventieve maatregelen nog te weinig worden toegepast. Een nauwe samenwerking tussen landbouwers en jagers blijkt cruciaal om de schade te beperken. Daarom wil ik met mijn onderzoek ook bijdragen aan een betere samenwerking en communicatie tussen deze groepen.
Duurzaam beheer van de everzwijnpopulatie vraagt niet alleen om samenwerking, maar ook om innovatieve technologieën. Mijn onderzoek toont aan dat moderne technieken zoals drones, satellietbeelden en artificiële intelligentie kunnen helpen om schade beter in kaart te brengen en effectiever te beheersen. Ik ben ervan overtuigd dat verdere ontwikkeling en inzet van deze technologieën noodzakelijk is.
Door landbouwers en inwoners bewuster te maken van zowel de voordelen als de uitdagingen van everzwijnen en door wetenschappelijke data te verzamelen voor onderbouwde beleidsbeslissingen, wil ik bijdragen aan een duurzaam evenwicht tussen landbouw, natuur en samenleving. Mijn onderzoek bewijst dat lokale initiatieven, samenwerking en innovatieve oplossingen essentieel zijn om duurzaam samen te leven met wilde zwijnen.