Commissie Duurzaam Hoger Onderwijs
Duurzaam Educatiepunt organiseert de Commissie Duurzaam Hoger Onderwijs (CDHO). Het doel van deze Commissie is om via een combinatie van expertise-uitwisseling, gedeeld leiderschap en netwerking een effectieve transitie naar een duurzaam hoger onderwijs in Vlaanderen te versnellen.
De Commissie Duurzaam Hoger Onderwijs beoogt een brede en structurele verankering van duurzaamheid in onderwijs, onderzoek, maatschappelijke dienstverlening en de bedrijfsvoering van hogescholen en universiteiten. In de commissie zetelen mandaathouders uit hogescholen, universiteiten en de Vlaamse overheid, die 3 keer per jaar samen komen in een commissievergadering om de sterkste hefbomen te identificeren en aan gemeenschappelijke doelstellingen te werken.
Doelstelling 2023-2025
In 2023 is een nieuwe cyclus van drie jaar (2023-2025) van start gegaan. Het eerste werkjaar werd afgesloten met een heldere doelstelling:
“De Commissie Duurzaam Hoger Onderwijs focust in de cyclus ’23-’25 op het bevorderen van een geëngageerde samenwerking rond duurzaamheid in hogeronderwijsinstellingen tussen enerzijds duurzaamheidsexperten en - coördinatoren en anderzijds directies, rectoren en beleidsactoren. De bedoeling is dat zij samen een plan ontwikkelen en in de praktijk brengen voor een directe, instellingsbrede en geïntegreerde aanpak rond duurzaamheid en duurzaamheidseducatie.”
Werkgroepen
Er zijn 5 werkgroepen opgestart om deze doelstelling naar de praktijk te vertalen:
- Gedeelde taal
- Experimenteren met dialoog tussen veranderaars
- Minimumkennis over duurzaamheid
- Duurzaamheid in kwaliteitszorg
- Duurzaam facilitair beheer
Meer informatie over de werkgroepen kan je hieronder downloaden.
Belangrijke documenten
Volgende documenten liggen aan de basis van de werking van de Commissie Duurzaam Hoger Onderwijs: