Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onverwacht Innovatief – Seizoen 2, aflevering 5 - Hoe wordt innovatie digitale transformatie? Onverwacht Innovatief

Onverwacht Innovatief – Seizoen 2, aflevering 5 - Hoe wordt innovatie digitale transformatie?

Centrale gasten: Lieselot Danneels, Professor e-governance aan de UGent en Paul Danneels, Digital Leaders Academy

In een constant veranderende wereld is een overheid het aan de burger verplicht om constant mee te evolueren om haar dienstverlening relevant te houden. Ze doen dit in de eerste plaats met innovatie, maar dit betekent nog niet dat je verandering tot bij elke medewerker is gebracht. Dan spreken we niet enkel meer over innoveren, maar ook over digitaal transformeren.

Onze host Chloé Van Elsen praat hierover met vader en dochter Danneels. Paul Danneels is medeoprichter van de Digital Leaders Academy in de Vlaamse overheid en begeleidt de digitale leiders van vandaag en morgen. Zijn dochter Lieselot is professor e-governance aan de UGent.

“Het verschil tussen innovatie en digitale transformatie zit vooral in het niveau waarop je werkt.’ zegt Lieselot. ‘Een innovatie zit binnen één project, één app die je bouwt terwijl het bij digitale transformatie gaat over het schalen van wat je op kleine schaal gedaan hebt binnen jouw organisatie of tussen organisaties. Hieruit komen een aantal zaken naar boven qua organisatiestructuur en -cultuur die een invloed hebben of de slaagkans van een transformatieproject.”

Paul daarentegen vindt dat digitale transformatie wordt gestimuleerd door externe partijen. “Digitale transformatie wordt getriggerd door disruptiefs van buitenaf. Door nieuwe verwachtingen van burgers, bedrijven of zelfs nieuwe mogelijkheden van technologieën. Maar idealiter ga je niet enkel experimenteren met het nieuwe dat kan, je gaat je ook focussen op het invullen van een echte nood.”

“Uit onderzoek blijkt dat organisaties die digitaal gaan transformeren vanuit een bepaalde druk, minder resultaat boeken dan degene die eraan starten vanuit een interne drive. De uitkomsten verschillen afhangend van hoe je eraan start en de reden waarom je daaraan begint.”

Wie aan verandering denkt, denkt ook aan weerstand en iedereen meekrijgen in een veranderingsproces is niet makkelijk. “Als de cultuur van de organisatie niet mee wilt met de verandering, gaat het ook niet lukken, ook al is het idee/einddoel heel duidelijk en goed. Bij de overheid ligt de complexiteit dat veel transformatieprojecten niet binnen één departement of entiteit kunnen maar dat je moet samenwerken over entiteiten heen om het eindresultaat voor jouw burger,” voegt Paul Danneels toe.

“Het bewust zijn dat er binnen de overheid nog verandering kan zijn, is zeker aanwezig, maar ik geloof wel in een overheid die nog veel steker, door middel van digitale transformatie, de eigen werken kan vereenvoudigen en daardoor ook de diensten naar diensten en bedrijven drastisch kan verbeteren door proactieve om te gaan en niet achteraf te reageren.”

… blijf zeker luisteren tot op het einde voor een interessante boekentip.