Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onverwacht Innovatief – Seizoen 2, aflevering 1 - Hoe word ik een intrapreneur? Onverwacht Innovatief

Onverwacht Innovatief – Seizoen 2, aflevering 1 - Hoe word ik een intrapreneur?

Centrale gast: Dominiek Bouckaert, Coördinator Sandbox Vlaanderen

Experimenteren is de eerste stap in innovatie om van een idee de nieuwe standaard te maken. In Sandbox Vlaanderen krijgen alle medewerkers van de Vlaamse overheid de kans om hun eigen ideeën experimenteel uit te werken in een zandbak waarin je mag spelen met nieuwe technologie en nieuwe manieren van werken. Je leert er op een andere manier nadenken over problemen en falen is maar falen als je er niets uit leert.

Onze host Chloé van Elsen praat in de opener van de tweede reeks Onverwacht Innovatief met Dominiek Bouckaert, Coördinator van Sandbox Vlaanderen. Hij vertelt over zijn passie voor innovatie, de waarde van experimenteren en hoe het intrapreneurshiptraject de bottom-up innovatie verankert.

“Sandbox Vlaanderen is letterlijk de vertaling van ‘zandbak’, en in een zandbak mag je spelen. Wij spelen met nieuwe technologie en nieuwe manieren van werken. Zo proberen we inzicht te krijgen in welke vernieuwingen er allemaal mogelijk zijn. Dat is een heel boeiende context om in te werken, want je staat mee aan de oorsprong van iets vernieuwend.”

“Ik heb altijd de luxe gehad om zowel Sandbox als vroegere innovatielabs te positioneren naast de bestaande operationele werking, als een onafhankelijke cel. Mensen die bij ons komen, worden even weggetrokken uit hun dagdagelijkse context om onafhankelijk en in een veilige omgeving vernieuwende zaken uit te proberen. Net daarin zit het ‘spelen’. Dat klinkt vrijblijvend, maar dat is het natuurlijk niet. Het is ook niet zo dat er geen structuur zit in onze manier van werken. We gebruiken enerzijds de principes van design thinking, waarbij we een idee vastpakken en uitwerken in een design sprint week. De andere insteek vertrekt vanuit technologie. Daar gaan we kijken naar wat nieuwe technologieën kunnen betekenen voor de dienstverlening van de Vlaamse overheid.”

“Eén keer per jaar organiseren we het intrapreneurshiptraject, waarbij we de interne ondernemer de kans geven om een idee uit te werken. Dat vertrekt vanuit de basismissie van Sandbox Vlaanderen, ‘het verankeren en faciliteren van bottom-up innovatie’. Medewerkers hebben vaak een veel beter zicht op wat er kan verbeteren en hebben ook ideeën daarover. Medewerkers met de gedachte ‘daar zouden ze nu eens iets moeten aan doen’ zijn de uitgelezen kandidaten om zich te engageren in het intrapreneurshiptraject. Schrijf dat kort uit op een pagina en dien het in. Een jury selecteert daar de beste ideeën uit en daarmee gaan we aan de slag. Uiteindelijk zullen er 3 uitgewerkte ideeën overblijven en voor hen voorzien we een middelen om dat uit te werken tot een echt werkend prototype. Vanaf dan komen ook start-ups en innovatieve bedrijven mee in het spel.”

“Die ideeën kunnen heel wilde ideeën zijn, van mensen die helemaal uit hun comfortzone komen. Evengoed kan het gaan om ideeën die al leven in digitale transformatieprogramma’s, maar waarvan ze nog niet goed weten welke kant het zou kunnen opgaan. Voor mij is het vooral belangrijk dat het idee goed uitgewerkt wordt en dat een agentschap daar iets kan uit leren.”

“Ik hoop dat in het nieuwe intrapreneurshiptraject veel ideeën ingediend worden die gegroeid zijn tijdens de pandemie. We hebben allemaal een digitale sprong gemaakt in die periode en het intrapreneurshiptraject van Sandbox is de ideale manier om daar dieper over na te denken.”

“De echte innovatie ligt niet exclusief in het digitale. Het zit wat mij betreft in de manier waarop mensen anders gaan werken door die nieuwe digitale middelen. Daar zit de echte verandering, op het kruispunt van innovatie en change management.”