EODAS publiceert businessanalyse Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen III
In het licht van de toenemende uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en de groeiende vraag naar lokale hernieuwbare energieproductie, heeft EODAS (Digitaal Vlaanderen) een businessanalyse gepubliceerd over het veelgevraagde Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen III (DHMV III).
Het huidige hoogtemodel, DHMV II, dat bijna een decennium oud is, voldoet niet langer aan de actuele eisen en behoeften. Op initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en in samenwerking met het Kenniscentrum Vlaamse Steden en VEKA, heeft EODAS (Digitaal Vlaanderen) een businessanalyse uitgevoerd, rekening houdend met het veranderende technologische landschap en de groeiende behoefte aan een geavanceerd hoogtemodel.
Rol in Diverse Toepassingen
Het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen speelt een cruciale rol bij het verzamelen van gebiedsdekkende hoogtegegevens die worden ingezet voor diverse toepassingen. De focus van de businessanalyse ligt oorspronkelijk op de zon-zoneringskaart, maar gaat veel breder. Denk naast de digitale hoogtemodellen aan het in kaart brengen van afgeleide thematische gegevens (bv zonnekaart, vegetatiekaarten), de nood aan overstromingskaarten gebaseerd op recente data of de opkomende 3D Digital Twins voor slimme steden.
Anticiperen op toekomstige behoeften
Het DHMV III zal niet alleen voldoen aan de huidige eisen maar ook anticiperen op toekomstige behoeften, zoals die worden voorgeschreven door verschillende wetten en richtlijnen, waaronder de Europese overstromingsrichtlijn, stroomgebied beheerplannen, het Vlaams klimaat adaptatieplan 2030, de Europese richtlijn Omgevingslawaai en meer.
Bevraging
Een online bevraging van de overheidsdiensten op lokaal, provinciaal en regionaal niveau, evenals de GRB nutssector, bevestigen de nood aan een update van het huidige hoogtemodel Vlaanderen (DHMV II).
Breed betrekken van belanghebbenden
Het rapport benadrukt de brede scope van toepassingen en betrekt diverse belanghebbenden, waaronder overheden, kennisinstellingen en geëngageerde burgers. Het doel is niet alleen om hoogtegegevens te ontsluiten maar ook om te voorzien in de toekomstige behoeften van de snel evoluerende digitale transitie in Vlaanderen. Er wordt, bijvoorbeeld, ook aandacht besteed aan de gewenste functionaliteiten van een nieuw hoogtemodel, zoals de behoefte aan een intuïtieve visuele weergave en interactie.
Meer informatie?
Voor meer informatie over de businessanalyse en het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen
III, kunt u de volgende links raadplegen:
Businessanalyse Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen III(PDF bestand opent in nieuw venster)