Digital Leaders Academy laat zich inspireren door Jef Colruyt
In turbulente tijden is niets zo belangrijk als vooruitkijken. Wat komt er op ons af? Hoe kunnen leidend ambtenaren en hun teams zich optimaal voorbereiden op de aanstormende digitalisering? In de Digital Leaders Academy die georganiseerd werd voor leidend ambtenaren, leden van het Stuurorgaan, de Strategische Stuurgroep en het Directiecomité van Digitaal Vlaanderen, was ruimte voor debat en voor inspiratie. Inspiratie kwam er van Jef Colruyt, die toelichtte hoe ze binnen de Colruyt Group omgaan met IT en digitale transformatie. De conclusie achteraf was unaniem: we moeten samenwerken over de teams en de agentschappen heen.
“Digital is geen afdeling, het is een mindset die we willen overbrengen naar onze topambtenaren zodat die op hun beurt hun respectievelijke entiteiten kunnen inspireren.”
Hoewel Colruyt Group een privébedrijf is, zijn veel uitdagingen gelijklopend. De groep telt ongeveer evenveel medewerkers als de Vlaamse overheid en er is een veelvoud aan ‘families van bedrijven’, zoals ze door Jef Colruyt worden genoemd. Jef Colruyt hecht bijzonder veel belang aan de samenwerking over die bedrijven heen. Hij deelde zijn visie en gaf inzicht in de concrete aanpak. Hij legde o.a. uit waarom 60 business architecten als een katalysator worden ingezet om de hele groep digitaal te transformeren en als een geoliede machine te laten samenwerken. De presentatie werd aandachtig gevolgd door een groep van 40. Ook minister-president Jan Jambon was aanwezig.
“Digitale transformatie is een grote uitdaging die sterke IT-profielen vraagt. Jef Colruyt heeft dit goed begrepen. Hij richtte bijvoorbeeld een speciale entiteit op met een eigen HR-beleid om de nodige IT-expertise te vinden op de krappe arbeidsmarkt.”
Ronde tafel
Elke Digital Leaders Academy sluit af met een ronde tafel. Aan de hand van 3 vragen wordt de toon gezet voor een discussie die aansluit op de presentaties. Waarop moet de Vlaamse digitale strategie inzetten? Wat primeert? Moeilijke afwegingen worden niet uit de weg gegaan en er wordt ook stilgestaan bij de hefbomen die moeten worden ingezet om tot resultaat te komen. Afwegingen tussen mensen, processen, cultuur, budget en technologie, of eerder het samenwerken van de verschillende hefbomen,… Alles komt op tafel. Tot slot misschien de moeilijkste vraag: hoe kunnen we ons organiseren om onze doelstellingen te bereiken?
“Een overheid die responsief én proactief met haar burgers wil omgaan, kan veel leren van de aanpak van Colruyt: inspelen op bekommernissen, de juiste ondersteuning bieden aan burgers op belangrijke momenten in hun leven,… Dat kan door minder te denken vanuit de beleidsdomeinen en meer vanuit de noden en behoeften van de burger. Een transversale aanpak van diensten en data is noodzakelijk. Op deze DLA is dat érg duidelijk geworden voor alle aanwezigen.”
Samenwerken over de departementen heen
Niet één departement, maar alle departementen samen, kunnen de uitdaging aan. Dat is de belangrijkste conclusie van deze inspirerende Digital Leaders Academy. De afstemming over de strategie en de belangrijke hefbomen zijn geen zaak van één departement, het is een kwestie van samenwerken over de departementen heen. Niet fragmenteren maar samen inzetten op een gemeenschappelijk businessconcept en daarbij de eigen klantgericht aanpak niet uit het oog verliezen.
“De aanpak van Colruyt Group kan inspirerend werken voor ons als Vlaamse overheid. Daarnaast was Jef ook duidelijk op het vlak van data-veiligheid: DPO's geven belangrijke adviezen, maar management moet durven springen. 0% risico bestaat niet.”
In het najaar organiseert de Digital Leaders Academy een nieuwe reeks opleidingen voor wie binnen de Vlaamse overheid en lokale besturen verantwoordelijkheid hebben, of willen nemen, over digitale transformatieprojecten binnen hun entiteit. De eerstvolgende is gepland in maart. Inschrijven kan nog.