Gedaan met laden. U bevindt zich op: Infosessie over de EU AI Act: een nieuw reguleringskader voor artificiële intelligentie in Europa Digitaal Vlaanderen

Infosessie over de EU AI Act: een nieuw reguleringskader voor artificiële intelligentie in Europa

Nieuwsbericht
5 november 2024

Op 1 augustus 2024 trad de Europese verordening voor artificiële intelligentie in werking. Deze EU AI Act is ontwikkeld om richting en controle te bieden in het gebruik van artificiële intelligentie binnen Europa. 

De afgelopen jaren heeft AI een indrukwekkende groei doorgemaakt, met toepassingen die variëren van geavanceerde medische technologie en verkeerssystemen tot onderwijs en rechtshandhaving. Deze ontwikkelingen bieden uiteraard nieuwe kansen, maar ze roepen ook belangrijke vragen op over ethiek, veiligheid, gegevensbescherming en de bescherming van grondrechten.

De EU AI Act biedt een antwoord op deze uitdagingen. Het doel van de Act is om regels vast te stellen die de risico’s van AI helpen beheersen, verantwoordelijkheden te definiëren voor zowel ontwikkelaars als gebruikers, en een kader te schetsen voor het betrouwbare en transparante gebruik van AI-systemen.

Infosessie

Thomas Gils, juridisch onderzoeksmedewerker bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij, nam een infosessie op over de EU AI Act. Het Kenniscentrum Data & Maatschappij is onderdeel van het Vlaamse beleidsplan rond AI en werkt o.a. samen met onderzoeksinstellingen zoals KU Leuven en UGent en met het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen. In zijn presentatie gaf Thomas een overzicht van de vereisten en aandachtspunten die voortvloeien uit de AI Act, met bijzondere aandacht voor wat dit voor de Vlaamse overheid en lokale besturen inhoudt. U kunt de infosessie hieronder bekijken:

Inhoud is aan het laden

Meer informatie

Voor meer vragen over de Europese AI Act kunt u steeds bij het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen terecht.

Het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen maakt ook werk van een begeleidingsnota over de implicaties van de EU AI Act en nalevingsvereisten voor Vlaamse overheidsdiensten. Deze zal opgesteld worden als onderdeel van het TSI-project ‘AI-Ready Flemish Public Administration’ in samenwerking met UNESCO(opent in nieuw venster)..