Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingen dierenwelzijn Werking en beleid

Opleidingen dierenwelzijn

Om het dierenwelzijn te garanderen is het voor verschillende functies of taken verplicht om de nodige opleiding te hebben gevolgd.

Het uitbaten van een pension, handelszaak, asiel of kwekerij van honden of katten

Voor de uitbating van een pension, handelszaak, asiel of kwekerij (niet voor hobbykwekerij) moet de verantwoordelijke of minstens één vaste medewerker een diploma van dierenzorg (secundair of bachelor) of een bachelor diergeneeskunde hebben of een diploma of getuigschrift van een opleiding die door de minister als evenwaardig is erkend.

Erkende opleidingen

Opleiding asielmedewerker

Jaarlijks organiseert Dierenwelzijn Vlaanderen in samenwerking met hogescholen een opleiding voor asielmedewerkers. Deze opleiding is enkel toegankelijk voor medewerkers en vrijwilligers van een erkend asiel.

Opleiding 2023 - 2024

Werken in het slachthuis

Getuigschrift van vakbekwaam slachten

Iedereen die in een slachthuis werkt en met levende dieren omgaat, moet in het bezit zijn van het getuigschrift vakbekwaam slachten. Om het getuigschrift te verkrijgen moet u een opleiding volgen en slagen voor het examen.

De opleiding kan

Functionaris voor het dierenwelzijn of animal welfare officer

Elk slachthuis waar meer dan 1000 grootvee-eenheden of meer dan 150.000 stuks pluimvee per jaar worden geslacht, moet een functionaris voor het dierenwelzijn aanstellen.

De opleiding kan gevolgd worden bij een opleidingsinstituut waar het examen plaats vindt:

Vervoer van landbouwdieren

Bij commercieel vervoer van landbouwhuisdieren moet de bestuurder of de begeleidende verzorger, beschikken over een getuigschrift van vakbekwaamheid.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen(opent in nieuw venster) organiseert regelmatig opleidingen en examens om dit getuigschrift te behalen.

Werken met proefdieren

Om te werken met proefdieren moet u een specifieke opleiding volgen. Afhankelijk van welke rol u bij de dierproeven heeft, is dit een andere opleiding.

Universiteiten

Diergeneeskundige wetenschappen

Onderzoeksproject Dierenwelzijn, -ethiek en -recht

In 2020 startte het Onderzoeksproject Dierenwelzijn, -ethiek en -recht(opent in nieuw venster) met een reeks van 10 lessen, georganiseerd door de Universiteit Gent en de KU Leuven en gefinancierd door Dierenwelzijn Vlaanderen. De opleiding kan als keuzevak opgenomen worden door studenten van alle faculteiten.

Leerstoel Dier en Recht

De Leerstoel Dier en Recht(opent in nieuw venster) werd in oktober 2018 opgericht aan de Universiteit Antwerpen. Het wordt gefinancierd uit privé-mecenaat.