Discriminatie voorkomen en melden
Als personeelslid van de Vlaamse overheid mag je niet discrimineren. Dat betekent ook dat anderen jou niet mogen discrimineren. Denk je dat je gediscrimineerd wordt of ben je daar vrij zeker van? In beide gevallen is het belangrijk dat je de weg weet naar de juiste instanties. Aarzel daarom niet om te praten over een vermoeden van discriminatie en je te wenden tot de juiste kanalen. De dienst Diversiteitsbeleid fungeert als een aanspreekpunt en verwijst je door naar het juiste meldpunt.
Voor wie
- Je werkt statutair of contractueel bij de Vlaamse overheid.
- Of je bent provinciegouverneur, arrondissementscommissaris of adjunct-arrondissementscommissaris.
- Je hebt als personeelslid interesse in, vragen over of je wilt iets melden over vermoedelijke discriminatie bij de Vlaamse overheid.
Wat is discriminatie?
Discriminatie is verboden en strafbaar volgens Europese, nationale en gewestelijke wetgeving. Het betekent dat personen of groepen anders behandeld worden op basis van beschermde kenmerken zonder dat deze andere behandeling kan worden gerechtvaardigd.
Je mag niet zelf discrimineren, maar het is ook niet toegestaan om andere de opdracht te geven om te discrimineren.
Het niet toekennen van redelijke aanpassingen aan personen met een handicap (inclusief chronische ziekte) is ook een vorm van discriminatie.
Ten slotte kunnen ook sommige vormen van intimidatie discriminatie zijn. Dat is het geval wanneer zich ongewenst gedrag voordoet dat verband houdt met 1 of meer van de beschermde kenmerken en dat tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en er een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende en kwetsende omgeving wordt gecreëerd.
Objectiviteit en non-discriminatie volgens de deontologische code
Bij de Vlaamse overheid is non-discriminatie als basisprincipe verankerd in de deontologische code. Als personeelslid van de Vlaamse overheid word je geacht om deze deontologische code te allen tijde te volgen.
Dat betekent dat je objectief werkt. Je volgt daarbij de volgende principes:
- Het gelijkheidsbeginsel vormt een centraal element in de opdracht van de Vlaamse administratie. Personeelsleden, burgers, klanten en leveranciers hebben het recht om in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden.
- Personeelsleden moeten op elk moment hun objectiviteit bewaren.
Ben je op de hoogte van misdaden en wanbedrijven? Dan ben je verplicht om die te melden in het kader van de spreekplicht die je hebt. Lees meer op de webpagina ‘Spreekrecht en spreekplicht’.
Aanspreekpunt
Heb je een vraag of klacht over discriminatie en weet je niet goed tot wie je je moet richten? De dienst Diversiteitsbeleid is een aanspreekpunt en verwijst je door naar de juiste instantie. Op die manier kan je zelf contact opnemen met de bevoegde dienst.
Melden
Met bezorgdheden of mogelijke meldingen kun je terecht bij verschillende actoren binnen en buiten je entiteit.
Het is aangewezen om je in 1ste instantie maximaal te wenden tot personen in je eigen entiteit: zij kunnen daar vaak het snelste op inspelen. Dat belet je echter niet om ook meteen contact op te nemen met een andere actor.
Binnen je entiteit:
- Stap 1
Leidinggevende of lijnmanager
Je kan altijd bij je leidinggevende of lijnmanager terecht met vragen of bezorgdheden omtrent discriminatie.
- Stap 2
HR-contactpersoon
Je kan de HR-contactpersoon van je entiteit op een laagdrempelige manier benaderen bij vragen of bezorgdheden.
- Stap 3
Diversiteitsambtenaar
Je kan terecht bij de diversiteitsambtenaar van je entiteit met vragen over gelijke kansen, diversiteit en inclusie op de werkvloer.
- Stap 4
Vertrouwenspersoon
Je kan terecht bij een vertrouwenspersoon in je entiteit als je voelt dat je gepest wordt of als er geweld tegen je gebruikt wordt met discriminatoire elementen (waar je persoonlijke kenmerken dus een rol spelen).
Buiten je entiteit:
- Stap 1
Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI)
Het Vlaams Mensenrechteninstituut beschermt en bevordert de mensenrechten in Vlaanderen. Het biedt eerstelijnsbijstand aan personen die te maken krijgen met een schending van de mensenrechten. Daarnaast kunnen mensen die discriminatie melden rekenen op bemiddeling en eventuele oordeelsvorming door de Geschillenkamer.
- Stap 2
Meldpunt discriminatie op het werk (Vlaamse Sociale Inspectie)
Het Vlaams Meldpunt discriminatie op het werk is onder meer bevoegd voor meldingen van sollicitanten en personeelsleden van de Vlaamse overheid die slachtoffer of getuige zijn van discriminatie. Het Departement Werk, Sociale Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie (WEWIS) onderzoekt de klacht als blijkt dat het bevoegd is. Het gevolg van je klacht of melding is afhankelijk van de inbreuk.
- Stap 3
Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk
Als je voelt dat je gepest wordt of als er geweld tegen je gebruikt wordt met discriminatoire elementen (waar je persoonlijke kenmerken dus een rol spelen). Je kan in 1ste instantie terecht bij de vertrouwenspersonen van je entiteit en in 2de lijn bij een preventieadviseur psychosociale aspecten van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GDPB).
- Stap 4
Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag
Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag luistert en helpt bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag in een context waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is. De medewerker van het meldpunt zoekt samen met jou naar antwoorden op je vragen en kan je ondersteunen en begeleiden bij het zetten van verdere stappen.
Bescherming vragen
Als je melding hebt gedaan van discriminatie als slachtoffer of getuige kan je represaillebescherming krijgen. Die beschermt je tegen eventuele nadelige maatregelen als gevolg van je melding (bijvoorbeeld ontslag of pesterijen). Om deze bescherming te krijgen moet je bewijzen dat de betrokken persoon of dienst kennis had (of redelijkerwijze kennis had kunnen hebben) van je melding of getuigenis. Daartoe kan je een bewijs of attest opvragen bij de persoon of dienstactor waar je de melding gedaan hebt.
Regelgeving
- omzendbrief BZ/2011/06 – de volledige deontologische code(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Vlaams Personeelsstatuut - artikel II 2, 3 en 4
- Decreet van 10 juli 2008 houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid(opent in nieuw venster)
- Decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt(opent in nieuw venster)
- Wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden(opent in nieuw venster)
- Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie(opent in nieuw venster)
- Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen(opent in nieuw venster)