Gedaan met laden. U bevindt zich op: Oproep lokaal activeringspact 2024 Werk & Sociale Economie

Oproep lokaal activeringspact 2024

De Vlaamse regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om hieraan bij te dragen keurde de Vlaamse Regering de tweede ronde voor de oproep van het lokaal activeringspact, goed.

Doel en inhoud

De oproep lokaal activeringspact wil lokale besturen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, financieel ondersteunen. Het doel is om de uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen te bevorderen. De oproep werd een eerste maal opengesteld in 2023 voor een bedrag van 10 miljoen euro. Nu volgt een tweede oproep. De verdeling van de middelen over de gemeenten gebeurt proportioneel met het aantal leefloongerechtigden.

Wie kan een project aanvragen?

Alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen een projectvoorstel indienen (zie oproepfiche(PDF bestand opent in nieuw venster)). Per lokaal bestuur kan maximaal 1 projectvoorstel ingediend worden. De oproep staat niet open voor de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Mogelijke vormen van samenwerking:

  • Steden en gemeenten kunnen samenwerken om een dossier in te dienen zolang deze samenwerking binnen de grenzen van de Vlaamse referentieregio’s blijft. Steden gemeenten bepalen onderling of ze als geheel willen afgerekend worden op het behalen van de doelstelling of alleen.
  • De lokale regisseurs sociale economie en werk kunnen het lokaal bestuur bijstaan om een dossier in te dienen.
  • Om acties uit te rollen, kunnen lokale besturen beslissen om samen te werken met andere organisaties (indien staatssteunconformiteit gegarandeerd is)

Wat is het bedrag?

U vindt in de tabel van de oproepfiche(PDF bestand opent in nieuw venster) het bedrag waarop elk lokaal bestuur aanspraak kan maken.

Dit bedrag is berekend op basis van een proportionele verdeling van de middelen volgens het aantal leefloongerechtigden dat op 31 december 2023 door de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) is vastgesteld (zie oproepfiche(PDF bestand opent in nieuw venster)). Per bijkomende uitstroom van een equivalent leefloongerechtigde bovenop het Vlaams gemiddelde van 20% kan een lokaal bestuur 1000 euro ontvangen.

Waaruit bestaat een projectaanvraag?

U dient uw projectaanvraag online in via de PLATOS-applicatie(opent in nieuw venster). Een projectaanvraag bevat:

Voorschot

Bij de goedkeuring (streefdatum december 2024) ontvangen de lokale besturen een voorschot van 30% van de opgevraagde som. Als het eerste voorschot na een jaar kan worden verantwoord, kunt u een tweede schijf van 30% opvragen. Hiervoor wordt een formulier voorzien in PLATOS.

Afrekening

De afrekening is afhankelijk van het behaalde resultaat en verloopt in 2 fasen:

  1. Goedkeuring door de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn: na afloop van het project dient het lokaal bestuur een inhoudelijke en financiële eindrapportering in bij de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.
  2. Goedkeuring door DWSE en storting van de middelen: het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE) controleert de ingediende dossiers en betaalt op basis van de motivering en de goedkeuring door de gemeenteraad het bedrag uit. Het DWSE beoordeelt de en zorgt voor een dubbele check (bijvoorbeeld: is het effectief zodat de populatie leefloongerechtigden in het lokaal bestuur afwijkend is,…) alvorens uit te betalen.

Procedure

U kunt een aanvraag indienen tot 15 oktober 2024 om 12.00 uur. De aanvraag wordt ingediend bij het Departement voor Werk en Sociale Economie via de applicatie PLATOS(opent in nieuw venster).

Let op, vooraleer u een aanvraag kunt aanmaken in PLATOS moet u over gebruikersrechten beschikken. Vele lokale besturen beschikken reeds over gebruikersrechten en toegang tot de applicatie, maar we raden u aan dit tijdig na te kijken. Lees meer over het gebruikersbeheer van PLATOS(opent in nieuw venster). De beslissing over de al dan niet goedkeuring van uw aanvraagdossier wordt schriftelijk via PLATOS meegedeeld in de loop van de maand december 2024. De goedgekeurde aanvragen gaan van start op 1 december 2024.

Online infosessie

Meer info nodig? Op donderdag 5 september organiseerden het Departement WSE en VDAB een online infosessie over ronde 2. Wilt u de presentatie of opname herbekijken?

Voor ronde 1 van de oproep organiseerden we ook een online infosessie die u opnieuw kan bekijken. Let wel op: de data voor indiening, opstart, … kloppen niet voor 2024.

Meer info en vragen

Contacteer het Departement Werk en Sociale Economie via het telefoonnummer: 02/553.06.22 of via e-mail: duurzaam.ondernemen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

U kunt ook contact opnemen met: